Go Ahead landskampioen

De opkomst van sportverenigingen

Tijd van wereldoorlogen

In 1916 speelde Go Ahead om het kampioenschap van Nederland. Helaas werd de finale verloren. Het jaar daarop was het echter wel raak: de Deventer voetbalclub werd in 1917 voor het eerst kampioen van Nederland. Dit gedenkwaardige feit herhaalde zich nog drie keer, in 1922, 1930 en 1933.

Rood geel, de kleuren van juweel

Go Ahead is niet de oudste voetbalclub in de stad. De uit 1875 stammende cricketclub UD (Utile Dulci) had namelijk al in 1887 een afdeling voetbal opgericht. De deftige buur keek in eerste instantie wat neerbuigend op de arbeidersclub Go Ahead neer. Maar er werd ook geholpen. Er mocht gevoetbald worden op de velden van UD op de Ossenweerd, maar wel nadat zijzelf waren uitgevoetbald.
Op 2 december 1902 richtte Karel Hollander met enkele vrienden en zijn broer Han, de latere sportverslaggever, in een zaaltje van de Volksbond de voetbalclub Be Quick op. Toen de club aansluiting zocht bij de Nederlandse Voetbal Bond moest er een nieuwe naam gekozen worden, omdat er al verschillende clubs waren die Be Quick heetten. Het werd Go Ahead. In het seizoen 1905/1906 maakte Go Ahead zijn entree in het nationale voetbal in de oostelijke derde klasse en in 1916 werd al om het kampioenschap van Nederland gespeeld. In 1921 nam Go Ahead het stadion aan de Vetkampstraat in gebruik. De huidige profclub Go Ahead Eagles speelt hier nog steeds. Het bijzondere aan de club is, dat het de eerste echte volksclub in het land is die om het kampioenschap streed.
Vanaf het begin van de jaren twintig werd een aantal spelers van Go Ahead gevraagd voor het Nederlands elftal. De keeper, Leo Halle, was in de jaren dertig een vaste waarde voor het nationale elftal. Hij kreeg de bijnaam de Leeuw van Milaan toen hij in 1928 een fantastische wedstrijd keepte. De wedstrijd tegen Italië ging echter wel met 3-2 verloren. Halle haalde uiteindelijk vijftien caps. In Deventer werd hem de bijnaam De Leeuw van Deventer gegund.
In 1956 trad Go Ahead toe tot het betaalde voetbal, promoveerde in 1959 naar de eerste en in 1963 naar de eredivisie. In 1965 plaatste de club zich voor de Europacup II. Al in de eerste ronde werd verloren van de latere winnaar, het Schotse Celtic. In 1971 scheidden zich de wegen van de amateurs en de profs. De amateurs gingen verder onder de naam DVV Go Ahead, de profs onder de naam Go Ahead Eagles.

De opkomst van het sporten

In de tweede helft van de 19de eeuw ontstonden verschillende sportclubs. Het vinden van vertier in sport en spel, alsook het verbeteren van de gezondheid speelden daarbij een belangrijke rol. De stad herbergde veel kinderen in kosthuizen die hier naar school gingen. Met name deze groep jongens nam het initiatief tot het oprichten van diverse sportclubs. Ook kinderen uit gegoede families waren er vaak bij betrokken.
Zo werd het schaatsen al vanaf 1849 in clubverband beoefend. De Vereeniging Daventria organiseerde hardrijwedstrijden. Rondtrekkende schaatsers uit de noordelijke provincies sleepten daarbij regelmatig de prijzen in de wacht. Zwemmen kon men vanaf 1865 in het zwembad aan de Bergsingel. In dat jaar werd ook de Deventer Zwemvereeniging opgericht. In 1879 kwam het overdekte stroombad in de IJsel tot stand, waarin men (uit het zicht) tegen de stroom van de rivier op kon zwemmen.
Ook het fietsen werd in clubverband beoefend. In 1871 werd de Deventer velocipèdeclub Immer Weiter opgericht, die men in 1889 de Roverbende ging noemen, naar een nieuw type fiets: de Rover. In 1891 volgde de oprichting van Het Illustre College der Houten Doordraaiers. In 1884 werd de roei- en zeilvereniging Daventria opgericht en in 1913 de Deventer Hockey Vereniging.