Deventer boekenmarkt

Evenementenstad

Tijd van televisie en computers

"Een relatief kleine stad die het steeds maar weer presteert om hoog te scoren door een uitgekiend beleid en een beperkt aantal evenementen, bewust gekozen omdat ze typerend zijn voor het karakter en imago, de stad op de kaart te zetten, de stad zelf te laten bruisen en een hoge mediawaarde te behalen", aldus een juryrapport uit 2006.

De boekenmarkt

Op elke eerste zondag van augustus vindt jaarlijks de Deventer boekenmarkt plaats. In 1989 werd dit evenement voor de eerste keer georganiseerd. Er stonden toen 100 boekenkramen langs de IJssel. In 2009 waren dat er 878, van spoorbrug tot Wilhelminabrug, op de Brink, het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt. De lengte van de markt is ruim 6 km. Door het grote aantal kramen is de Deventer boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De vele kramen in combinatie met de IJssel, de historische binnenstad, de mooie panden, gezellige terrassen en bijzondere activiteiten maken de Deventer boekenmarkt tot een uniek evenement vol sfeer, variatie en kwaliteit. Op de zaterdag voorafgaande aan de boekenmarkt wordt jaarlijks onder de naam Het Tuinfeest een poëziefestival gehouden in de tuinen rondom het Klooster bij theater Bouwkunde. Bekende Nederlandse dichters komen hier voorlezen uit eigen werk. Er wordt, hoewel veel minder bekend, nóg een boekenmarkt in Deventer gehouden: de Antiquarische Boekenbeurs in januari, Boeken in de Kerk.

Het Dickensfestijn

De 19de-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen in het laatste weekend voor Kerst ruim 900 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Olivier Twist, van weeskinderen tot dronkaards, van kantoorklerken tot deftige lieden en van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers. Het festijn vindt plaats in de nauwe straten van het Bergkwartier.

Deventer op Stelten

Deventer op Stelten is in 10 jaar uitgegroeid tot een groots en fascinerend festival op het gebied van professioneel straattheater. Tijdens het festival treden zowel Nederlandse als buitenlandse gezelschappen op, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan het gebruik van stelten als theatervorm. In totaal nemen meer dan twintig gezelschappen aan het festival deel en vaak komen ze speciaal voor deze gelegenheid naar Deventer. Het festival wordt gehouden op vrijdag, zaterdag en zondag in het eerste weekend van juli. De hele binnenstad van Grote Kerkhof tot Brink is het podium voor deze artiesten. In 2009 is het evenement voor het eerst buiten de historische binnenstad getreden. Het Worpplantsoen aan de overkant van de IJssel is sindsdien ook bij het festival betrokken.

Andere festiviteiten

Bovenstaande drie evenementen zijn verreweg het bekendst. Met meer dan 100.000 bezoekers per evenement brengen ze veel vertier in de stad. Er zijn nog andere festiviteiten die de aandacht trekken en een bijdrage leveren aan Deventer als evenementenstad: de Tour de Terras, Film op de Brink, muziekfestivals, een humorfestival en natuurlijk niet te vergeten de vanouds bekende Deventer Kermis en de Goede Vrijdagmarkt.