Bloemstuk De Breedenhorst (2014)

door Linda Nieuwstad

Het verhaal en de plek

Dit kunstwerk van Linda Nieuwstad is tot stand gekomen naar aanleiding van een Overijssel breed thema: het historisch kleurgebruik in Overijssel. Landgoederen hebben een stevig stempel gezet op het Overijssels landschap. De provincie kent vele tientallen buitenhuizen met sierlijke tuinen, lanen, parken en bossen. Aan kronkelwegen langs kleinschalige akkers in de omgeving staan vaak nog boerderijen die vanouds bij het landgoed hoorden. Deze pachtboerderijen zijn te herkennen aan de gekleurde luiken. De kleuren zijn veelal ontleend aan het familiewapen van de adellijke bewoners. In Heino zijn zeven landgoederen met zeven verschillende kleurstellingen. Vandaar dat ervoor gekozen is om dit thematisch werk in Heino te plaatsen.

Het kunstwerk

Het kunstwerk is een historisch boeket dat is gebaseerd op bloemstillevens van Nederlandse schilders uit de 17de en 18de eeuw. In het bloemstuk zijn uitsluitend bloemsoorten verwerkt die op de stillevens van toen voorkwamen. Een voorbeeld is de Iris Germanica of blauwe iris die destijds veel op schilderijen werd afgebeeld.

Voor dit kunstwerk heeft Linda Nieuwstad naast de bloemsoort ook bloemen op kleur geselecteerd. In het bloemstuk zitten bloemen waarvan de kleuren overeenkomen met de kleuren van de luiken van de zeven verschillende landgoederen in de omgeving. Zo is er de gestreepte rood-witte tulp, die verwijst naar de rood-witte luiken met gestreepte schuinbalk van landgoed 't Rozendael. Ook voegt de kunstenaar een plantje, dat op deze plek groeit, toe in haar boeket.
De locatie is de plek waar tot 1804 een grote havezate heeft gestaan: de Bredenhorst. Helaas is daar vandaag de dag nauwelijks meer iets van te zien. Door het bloemstuk op deze plek te plaatsen wordt een deel van de rijke historie van dit gebied opnieuw zichtbaar.

De kunstenaar

Linda Nieuwstad maakt drie dimensionaal werk en heeft de laatste jaren een reputatie opgebouwd als maker van weelderige bloemstillevens - niet geschilderd op doek of paneel, maar gemaakt van uitgesproken industriële materialen als plastic, textiel, schuimrubber, pvc en staal. En in een formaat dat een gemiddeld standbeeld van voorname staatsmannen overtreft. In de monumentale bloemstukken van Nieuwstad kun je behalve met het oog soms ook haast lijfelijk ronddwalen. Het bezorgt de kijker een gevoel dat het midden houdt tussen 'bevreemdend' en 'overweldigend'.

Dit kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van het project canonkunst onder leiding van het Kunstenlab uit Deventer en financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.