Aalsmeer groeit over zijn grenzen heen

Tijd van wereldoorlogen

Vissersdorp en turfwinning

Bij Aalsmeer denk je aan de veiling van planten en bloemen voor de export. Dit is niet altijd zo geweest. Aalsmeer was eerst een vissersdorp. De vissers visten op paling in het Haarlemmermeer en de Westeinderplassen. Daarnaast waren er katoenblekerijen in de Schinkelpolder. En natuurlijk werd er geld verdiend met turf steken en verkopen. (zie venster Veenpolders gaan in rook op)

Gewassen op de turfgrond

Bij het winnen van turf bleven er smalle stukken grond over. Deze waren prima geschikt om fruitbomen neer te zetten. Ook werden er andere struiken zoals buxus, taxus en hulst geplant. De tuinders van Aalsmeer paste hun aanbod aan de vraag vanuit de markt. Op de grond onder de bomen was er ruimte om nog iets te verbouwen. Eerst waren dit aardbeien, later werden het rozen en andere bloemen.

Een vlag voor de aardbeien

Rond 1880 werden de meeste aardbeien verkocht. De vlag van Aalsmeer is in deze tijd ontstaan. De vlag heeft een rode, een groene en een zwarte baan. Dit is afgeleid van de kleuren van de aardbei. Rood voor de vrucht, groen van het blad en zwart voor de grond.

Ontstaan van de veiling

De tuinders kweekten van alles. Het belangrijkste was dat ze er geld mee konden verdienen. Dit lukte ook met het kweken van bloemen zoals seringen in de kas. Kweken in de kas was een groot succes. Een groep kwekers bracht hun potplanten voortaan naar de veiling in het dorp. Zo kregen ze een goede prijs en ze hoefden niet meer naar de stad te reizen. De kopers kwamen nu naar de Aalsmeerse veiling. In Aalsmeer-Oost werkten de tuinders samen bij veilingvereniging Bloemenlust, ontstaan in 1912. Ook in het centrum van Aalsmeer kwam een vereniging, Centrale Aalsmeerse Veiling (CVA).

De grootste ter wereld

In 1968 fuseerden de twee verenigingen. Prins Claus kwam de Verenigde Bloemenveilingen (VBA) Aalsmeer openen. In de eerste tien jaar verviervoudigde de omzet. Het complex was al snel te klein. In 2008 ging de veiling in Aalsmeer samen met de veiling in het Westland en ontstond FloraHolland. Het complex in Aalsmeer is het grootste veilinggebouw ter wereld. Tachtig procent van de bloemen en planten gaat naar het buitenland. Dit heeft mede te maken met de ligging van Aalsmeer vlakbij Schiphol. (zie vensters Afgelegen eilandje wordt speerpunt van de economie)

Bloemencorso

Aalsmeer is ook bekend om zijn bloemencorso. Het eerste werd in 1931 en in 2007 was de laatste. Een stoet van wagens versierd met bloemen reed door Aalsmeer en omgeving. Ieder jaar gebeurde dit op de eerste zaterdag van september. Elke buurt in Aalsmeer deed mee, ze maakten hun eigen versierde wagen. Elk jaar was er weer een ander thema voor het bloemencorso.