Anti-Revolutionaire Partij
De Anti-Revolutionaire Partij was de eerste politieke partij van Nederland. De Anti-Revolutionaire Partij staat ook wel bekend als de ARP. De naam antirevolutionair verwijst naar het verwerpen van de ideeën van de Franse Revolutie.
Geschiedenis
De ARP werd opgericht door Abraham Kuyper in 1879. Een belangrijk strijdpunt van de ARP was het gelijkstellen van het openbaar en bijzonder onderwijs. Kuyper wist dat hij meer zetels nodig had. Hiervoor was zijn tactiek om het kiesrecht uit te breiden. Hierdoor kon hij een meerderheid krijgen voor zijn standpunten.
Bijna 80 procent van de ARP-stemmers was gereformeerd. Dit komt doordat Kuyper mee heeft geholpen met het stichten van gereformeerde kerken. Veel ARP dominees zaten in de Tweede Kamer.
De ARP heeft in de Tweede Wereldoorlog een daal moment ervaren. Dit komt doordat veel stemmers zichzelf gingen verzetten.
Christen Democratisch Appel
Door verschillende conflicten binnen de ARP stichtte Lohman een eigen partij op genaamd de Christelijke-Historische Unie. In 1967 werden de Anti-Revolutionaire Partij, de Christelijke-Historische Unie en de Katholieke Volkspartij het eens over bepaalde zaken. in 1973 werden de partijen samen de Christen Democratisch Appel. Deze partij zit nu nog steeds in de politiek.
Dus de ARP heeft invloed gehad op de parlementaire democratie, omdat het de eerste partij was die zich verkiesbaar stelde. Later hebben er meerdere partijen een voorbeeld aan hun genomen, waaruit volgt dat de democratie toenam in ons land. Als de ARP niet had bestaan was onze bestuursvorm niet zoals het nu is.
- Op de afbeelding hieronder is het logo van CDA te zien: