Taco Mesdag

Een bekende schilder van Drentse landschappen

Tijd van burgers en stoommachines

Drentse landschappen

Taco Mesdag is een bekende schilder. Hij werd geboren in 1829 te Groningen. Zijn vader was een rijke Groningse bankier. Hij had ook een broer: Hendrik Willem. Samen met zijn broer kreeg hij al op jonge leeftijd tekenles. Toen ze volwassen waren, gingen ze bij hun vader werken. Ze werden dus bankier. In 1866 besloot Hendrik Willem om te stoppen met zijn werk als bankier. Hij werd beroepsschilder. Hendrik Willem werd een bekende schilder. Taco besloot in 1881 ook om beroepsschilder te worden. Toen was zijn vader net overleden. Taco schilderde veel Drentse landschappen en daarmee werd hij beroemd.

Geesje Mesdag

In 1882 trouwde Taco met Geesje van Calcar. Geesje van Calcar was geboren in 1850 in Hoogezand. Ze was de dochter van een huisarts. Geesje bezocht de tekenschool Minerva te Groningen. In die tijd was het heel raar als een vrouw naar de tekenschool ging. Geesje mocht daarom ook niet bij de rest zitten. Ze moest achter een schot gaan werken. Toch had haar vader haar naar de tekenschool gestuurd. Misschien kwam hij wel op het idee door zijn collega uit Sappemeer. Zijn dochter was Aletta Jacobs. Aletta Jacobs was de eerste vrouw die de artsenopleiding had afgerond.

De vader van Geesje zag de tekenschool ook als afleiding. Geesje had namelijk een gebroken hart. Haar verloofde was overleden. In 1881 ging Geesje met haar schilderkistje naar Vries. Daar ging ze de natuur na schilderen. In Vries kwam ze in contact met Taco. Taco en Geesje werden verliefd. Ze gingen binnen een jaar trouwen. Geesje was toen 32 jaar. Taco was toen al 53 jaar. Taco was toen net gestopt met zijn werk als bankier. Taco en Geesje gingen in Den Haag wonen. In Den Haag werkten Taco en Geesje ook als schilders.

Rezzago

Taco was veel in Vries. Hij had daar een boerderij. Deze boerderij had een naam. De boerderij heette Rezzago. De boerderij had zes kamers, een schuur en een mooie tuin. Achter de boerderij was een atelier. Een atelier is een werkplek voor kunstenaars. Taco en Geesje schilderden in hun atelier. Elke zomer gingen Taco en Geesje naar hun boerderij in Vries. In Vries kwamen hierdoor veel beroemde schilders op bezoek. Zij waren te gast bij Taco en Geesje. Deze beroemde schilders gingen dan de natuur in om te schilderen.

De Haagse School

De Haagse School is de naam van een groep schilders. Taco en Geesje hoorden ook bij deze groep. De naam zegt het al. Deze schilders woonden in Den Haag. Ze schilderden vooral landschappen.

Deze schilders hadden één belangrijke regel. Ze schilderden de werkelijkheid. In Nederland is het buiten vaak grijs weer. Dan schilderden ze ook dit grijze weer. Ze gingen er bijvoorbeeld geen zonnetje bij schilderen om het mooier te maken dan het was. Daarom zijn veel van deze schilderijen grijs. De Haagse School werd dus ook wel de Grijze School genoemd. Veel schilders van de Haagse School gingen naar Drenthe toe om te schilderen. Ze vonden de Drentse landschappen erg mooi.