Gemeentewapens

Eelde, Vries, Zuidlaren en Tynaarlo

Tijd van televisie en computers

Wist je wel dat de gemeente Tynaarlo eigenlijk bestaat uit de oude gemeentes Eelde, Vries en Zuidlaren? En wist je dat de gemeente ooit EVZ werd genoemd?

In 1998 gingen Eelde, Vries en Zuidlaren samen als één gemeente verder. Eerst hadden ze nog geen naam voor de nieuwe gemeente. Daarom noemden ze de gemeente EVZ. EVZ staat voor Eelde, Vries en Zuidlaren. Later kreeg de gemeente de naam Tynaarlo.
Het nieuwe gemeentehuis werd gebouwd in Vries. En de gemeente kreeg ook een eigen gemeentewapen. Geen wapen om mee te vechten! Een gemeentewapen is een soort symbool of logo voor de gemeente.

Heraldiek

Het gemeentewapen heeft een lange geschiedenis. Ken je de ridders uit de Middeleeuwen? Die hadden vaak een schild bij zich. En op zo'n schild stonden vaak allemaal versieringen zoals bijvoorbeeld tekeningen of kleuren. Zo konden andere ridders zien wie er achter een harnas verscholen ging. Want je moest wel kunnen zien wie je vijand was. Deze versieringen werden symbolen voor adellijke families. We noemen dit nu een familiewapen. Maar ook steden, gemeentes en zelfs landen gingen een eigen wapen ontwerpen. Dus zo ontstonden ook de gemeentewapens. Er zijn nu wel heel veel soorten wapens. En al die wapens hebben een betekenis. Er is ook een studie die alles weet over dit soort wapens. Deze studie noemen we heraldiek.

Gemeentewapen Eelde

Op het gemeentewapen van Eelde zie je een raaf. Deze raaf staat symbool voor de havezates van Eelde. Een havezate is één groot huis voor belangrijke families. Ooit stonden er wel vier havezates in Eelde. Eén daarvan was huis Ter Borch. Familie Sighers ter Borgh woonde heel lang in deze havezate. Het gemeentewapen van Eelde was eerst het familiewapen van deze familie.

Gemeentewapen Vries

Het gemeentewapen van Vries wordt vastgehouden door twee Wildemannen. In de gemeente Vries staan veel hunebedden. En hunebedden zijn gebouwd door mensen uit de prehistorie. Deze mensen werden Wildemannen genoemd. Daarom zie je twee Wildemannen op het wapen van Vries. Verder zie je heel veel eikenblaadjes. En een schoorsteenhaal. Dat is dat zwarte figuur in het midden. De eikenblaadjes en de schoorsteenhaal komen uit het familiewapen van de familie Linthorst Homan. Dit was een belangrijke familie in Vries. Ook zie je acht witte bloemetjes. Dit zijn bloemen van de Zweede Kornoelje. Deze zeldzame bloem komt voor in de voormalige gemeente Vries.

Gemeentewapen Zuidlaren

Op het gemeentewapen van Zuidlaren zie je heel veel paarden. Deze staan symbool voor de Zuidlaardermarkt. De Zuidlaardermarkt is namelijk een paardenmarkt. Het wapen wordt vastgehouden door twee zwarte paarden. En in het midden zie je nog een zilverkleurig paard. Ook zie je een kasteel met drie torentjes. Dit is het symbool voor de havezate Laarwoud.

Gemeentewapen Tynaarlo

De nieuwe gemeente Tynaarlo kreeg dus ook een eigen gemeentewapen. Op dit gemeentewapen zie je drie bekende symbolen. Je ziet het paard van Zuidlaren. Daarboven zie je de raaf van Eelde. En daaromheen zie je de Kornoeljebloemen van Vries.