Vrouwen in Drenthe

Tijd van wereldoorlogen

Mannen en vrouwen zijn voor de wet gelijk. Ben jij het hiermee eens?
Vroeger was dat niet het geval. Mannen waren de baas. Vrouwen mochten niet stemmen en ze mochten niet meebeslissen over belangrijke zaken. Ze mochten ook niet buitenshuis werken. Vrouwen moesten voor de kinderen zorgen en het huishouden doen. De man bracht het brood op de plank. In de jaren na 1960 veranderde dat. Vrouwen wilden dezelfde rechten als mannen. Dat heet emancipatie.

Gezina Bähler-Boerma
Meisjes gingen vanaf 1901 net als jongens verplicht naar school. Het was echter gebruikelijk dat ze jong van school gingen om te trouwen en kinderen te krijgen. Het was heel normaal voor een meisje om op 15 jarige leeftijd te trouwen en 9 maanden later het eerste kind te krijgen. Vanaf 1870 verzetten vrouwen zich tegen deze manier van leven. Zij wilden ook studeren en meer betekenen voor de maatschappij dan maar alleen kinderen krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan was Gezina Bähler-Boerma. Zij werd in 1874 geboren in Assen en ging naar de hogeschool in Warffum (Noord-Groningen). Ze trouwde met een dominee en ging met hem op landgoed Lemferdinge wonen in Paterswolde. Gezina vond dat er een plek moest zijn in het dorp, waar alle bewoners samen konden komen. Waar mensen zich over verschillende zaken konden laten informeren, waaronder de verzorging van baby's en het voorkomen van besmettelijke ziektes. Een plek om samen dingen te regelen in het dorp. Die plek werd het eerste dorpshuis van Nederland. Gezina richtte ook allemaal verenigingen op. Ook vond ze dat vrouwen de baas moesten zijn van die verenigingen. Steeds meer vrouwen gingen meedoen en er kwam een beweging op gang. Gezina was een belangrijk voorbeeld voor vrouwen die ook graag wilden werken en een belangrijke taak in de maatschappij wilden vervullen.

De emancipatie
Veel vrouwen kregen door voorbeelden als Gezina Bähler-Boerma de moed om ook belangrijke taken en banen op zich te nemen. Voor sommige mannen was deze verandering niet eenvoudig te accepteren. Voor hen waren er zo minder banen en ook de zorg voor de kinderen en het huishouden moest verdeeld worden. De emancipatie heeft veel tijd gekost. Nu hebben mannen en vrouwen een gelijke positie. Maar vrouwen stoppen ook nu nog vaker met werken dan mannen als ze kinderen krijgen. Daardoor zie je nog steeds dat er veel meer mannen in belangrijke banen/functies zijn dan vrouwen.