Van Gogh in Drenthe

Tijd van burgers en stoommachines

Vincent van Gogh is een wereldberoemde Nederlandse kunstenaar. In 1853 werd hij geboren in Zundert (Brabant). Vincent had een bijzondere gave; hij kon mooi tekenen en schilderen. Dat wilde hij ook het liefste doen. Toch was dat niet eenvoudig. Vincent was arm, bijna niemand wilde zijn schilderijen kopen. Ook was hij ongelukkig en had hij vaak ruzie en liefdesverdriet.

Vincent gaat naar Drenthe
Toen Vincent van Gogh 30 jaar was, vertrok hij uit de drukke stad Den Haag en ging hij naar Nieuw-Amsterdam in Drenthe. Hij had gehoord dat het er mooi was. De regio rond Hoogeveen was zijn eerste kennismaking met Drenthe. Hij logeerde in Hoogeveen bij het logement van Albert Hartsuiker. Hij verbleef er 3 weken en maakte allemaal uitstapjes. Vervolgens voer hij met de trekschuit naar Veenoord / Nieuw-Amsterdam. In hotel Scholte huurde hij een kamer. Hier woonde en werkte hij een aantal maanden. In die tijd schilderde en tekende hij wel 40 werken. De bekendste daarvan is 'ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam'. De turfschuit is ook een bekend schilderij. Dat schilderij is nu in bezit van het Drents Museum. Vincent schreef destijds veel brieven aan zijn broer Theo. Daarin schreef hij hoe mooi Drenthe was en wat hij er allemaal beleefde. Door deze brieven weten we hoe Vincent over Drenthe en over het leven dacht. Tijdens zijn verblijf in Drenthe besloot hij om definitief schilder te worden. Het hotel in Nieuw-Amsterdam is een museum geworden. De kamer waar Vincent van Gogh verbleef, ziet er nu nog precies zo uit als toen...

Drenthe wordt wereldberoemd
Vincent van Gogh is niet de enige schilder die naar Drenthe kwam om te schilderen. Max Liebermann, een Duitse schilder, heeft een tijd in Zweeloo gewoond. Hij schilderde het gewone leven. Dat was heel bijzonder in die tijd, want bijna iedereen tekende of schilderde Bijbelse taferelen. Liebermann schilderde liever een boerin die haar varkens voerde.
Zo waren er nog meer schilders uit Europa die speciaal naar Drenthe kwamen, bijvoorbeeld de Fransman Alphonse Stengelin. Dankzij deze schilders wordt Drenthe nu nog in de hele wereld bewonderd. De schilderijen van Vincent van Gogh zijn tegenwoordig wereldberoemd en kosten miljoenen. Het hoogste bedrag dat één van zijn schilderijen heeft opgebracht is 82,5 miljoen dollar. Het gekke is dat Vincent zijn roem nooit heeft mogen meemaken. Sterker nog, hij heeft tijdens zijn leven maar 1 schilderij verkocht.

Een dramatisch einde
Vincent van Gogh vertrok na een paar maanden in Drenthe gewoond te hebben naar zijn ouders in het zuiden van het land. Later ging hij naar Zuid-Frankrijk. Het beroemde schilderij van de zonnebloemen is in Frankrijk gemaakt. Maar Vincent was ook in Frankrijk ongelukkig en hij raakte in de war. Tijdens een ruzie met de beroemde schilder Paul Gaugain verloor Vincent een stuk van zijn oor. Of zijn oor werd afgesneden of dat hij zelf een stuk heeft afgesneden is niet bekend.
Op 27 juli 1890 schoot Vincent zichzelf in zijn borst; 2 dagen later overleed hij in de armen van zijn broer Theo. Vincent van Gogh is slechts 37 jaar oud geworden. Theo stierf een halfjaar later ook. De broers liggen naast elkaar begraven op een begraafplaats in Auvers-sur-oise in Frankrijk.