TT in Assen

Tijd van wereldoorlogen

Elk jaar vult Assen zich met ronkende motoren en bijbehorende stoere motorrijders. En dit alles dankzij de TT. Naast de motorraces zijn er podia met muziek, markten en andere leuke activiteiten voor jong en oud. Heel Assen loopt uit om zich in het feest te mengen. Ben jij wel eens bij de TT in Assen geweest?

De naam TT
De TT hoort bij Assen en bij Drenthe. Maar hoe is dat eigenlijk gekomen? In Engeland werden vroeger veel motoren gemaakt. Racen met motoren was er populair. Het mooiste was een race op de openbare weg. Maar dat mocht niet in Engeland. Op een eiland bij Engeland mocht het wel. In 1907 werd op het eiland van Man de eerste motorrace gehouden onder de naam Tourist Trophy. De TT dus.

De eerste race
Met de nieuwe Motor- en Rijwiel­wet van 1924 werd ook in Nederland de mogelijkheid geboden een ontheffing voor een motorwedstrijd aan te vragen. In Assen werd meteen een race georganiseerd en op zaterdag 11 juli 1925 startte de eerste motorrace in Drenthe. Ze noemden de race TT, naar die eerste race in Engeland. Er verschenen 27 coureurs aan de start van het parcours dat in een driehoek liep tussen Rolde, Borger en Schoonloo. Het was geen mooi glad parcours met asfalt, maar een parcours over hobbelige zandwegen en klinkerstraatjes. Uiteindelijk bereikten maar 5 coureurs de finish. De eerste TT van Drenthe was een feit!

Een internationale race
Daarna werd de TT elk jaar georganiseerd. Met rijders uit landen als België, Engeland en Duitsland werd de TT een internationale race. De race verplaatste zich van Borger naar Assen en Hooghalen. Ook in Assen werd er gewoon op de openbare weg gereden. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog werd geen TT gehouden. Na de oorlog werden de motoren sneller en de sport steeds belangrijker. Daarom, en voor de veiligheid van het publiek, werd er in 1955 een circuit gebouwd in Assen, waar de races op konden worden gehouden. Het TT circuit.

Feest
Rond 1970 kwamen steeds meer mensen op de TT af. In de stad werd toen nog niet veel georganiseerd. De bezoekers verveelden zich. Sommige mensen werden dronken, vernielden spullen en gingen vechten. Er moest vermaak komen. Sindsdien worden er jaarlijks allemaal activiteiten rond de TT georganiseerd. In de hele week voor het weekend van de TT is er kermis, op woensdag is er muziek in de stad. De donderdagavond wordt de Asseravond genoemd, omdat dit een avond is speciaal voor de eigen inwoners van Assen met activiteiten voor jong en oud. En op de vrijdagavond is het TT-nacht. Dan stromen alle kroegen vol met feestgangers en motorrijders en treden er op grote podia bekende artiesten op. De TT is een echt volksfeest geworden.