Ik bid nie veur brune bonen

Tijd van wereldoorlogen

Bartje
Wie denkt aan Drenthe, denkt aan Hunebedden, de mooie bossen, de natuur en aan… Bartje. In 1935 schreef Anne de Vries het kinderboek Bartje. Het boek gaat over een jongetje dat opgroeit in een groot arm Drents gezin. Bartje zijn vader was arbeider en verdiende niet zo veel. De familie at vaak bruine bonen, want die waren goedkoop. In de beroemdste scène uit het boek gaat de familie aan tafel en staan er alweer bruine bonen op het menu. Bartje wil niet bidden voor deze maaltijd van bonen die hij niet lust en zegt op straffe van zijn vader: Ik bid nie veur brune bonen. Het boek, over dit Drentse jongetje, dat ondeugend en eigenwijs was, werd heel goed verkocht.

Tv serie
In 1972 werd er een televisieserie gemaakt over Bartje. Schrijver Willy van Hemert bewerkte de verhalen van het boek voor een dramaserie op tv. Acteur Jan Krol speelde Bartje. De serie is opgenomen in Drenthe en alle acteurs zijn Drents. De serie had slechts zeven afleveringen. Toch werd het een groot succes. Soms wordt de serie herhaald op tv. In 2005 is de serie uitgebracht op DVD met veel extra materiaal en als je wilt Nederlandse ondertiteling.

Nederland leert Drenthe kennen
Drenthe stond bij veel mensen in die tijd bekend als een achtergesteld gebied. Door de tv-serie Bartje leerde Nederland Drenthe kennen en maakte iedereen kennis met de Drentse streektaal. De koppige Bartje spreekt kinderen en volwassenen aan. Bartje is bij Drenthe gaan horen.

Beeld
Op 4 september 1954 werd een beeld van Bartje onthuld. Het beeld werd gemaakt door Suze Boschma-Berkhout. Het was een stenen beeldje dat later is vernield door vandalen. Daarna is er een beeldje van brons gekomen. Het bronzen beeldje is een paar keer ontvoerd geweest, maar het staat nu weer op zijn sokkel in Assen achter het Drents Museum.