Van Gogh in Drenthe

Tijd van burgers en stoommachines

Je weet vast wel wie Vincent van Gogh is. Hij was een Nederlandse kunstenaar. In 1853 werd hij geboren in Zundert (Brabant). Vincent had een bijzondere gave; hij kon mooi tekenen en schilderen. Dat wilde hij het liefste doen. Toch was dat niet gemakkelijk. Vincent was arm, bijna niemand wilde zijn schilderijen kopen. In die tijd had hij vaak ruzie en liefdesverdriet en was hij ongelukkig.

Vincent gaat naar Drenthe
Toen Vincent van Gogh 30 jaar was, vertrok hij uit de drukke stad Den Haag en ging hij naar Nieuw-Amsterdam in Drenthe. Hij had gehoord dat het er mooi was. In Nieuw-Amsterdam huurde hij een kamer in hotel Scholte. Hier woonde en werkte hij een tijdje en schilderde en tekende hij 40 werken. De bekendste daarvan is 'Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam'. Vincent schreef veel brieven aan zijn broer Theo. Daarin vertelt hij hoe mooi Drenthe is en wat hij er allemaal beleefde. Door deze brieven weten we veel over Vincent. Bijvoorbeeld hoe hij over Drenthe en over het leven dacht. Hier besloot hij definitief om schilder te worden. Het hotel in Nieuw-Amsterdam is een museum geworden. De kamer waar Vincent van Gogh verbleef, ziet er nu precies zo uit als toen.

Drenthe wordt wereldberoemd
Vincent van Gogh is niet de enige schilder die naar Drenthe kwam om te schilderen. Max Liebermann, een bekende Duitse schilder, heeft een tijd in Zweeloo gewoond. Hij stond bekend om het schilderen van het gewone leven. Dat was heel bijzonder in die tijd, want bijna iedereen tekende Bijbelse taferelen. Liebermann schilderde liever een boerin die haar varkens voert.
Zo waren er nog meer schilders uit Europa die speciaal naar Drenthe kwamen, bijvoorbeeld de Fransman Alphonse Stengelin. Daardoor wordt Drenthe nu nog in de hele wereld bewonderd. De schilderijen van Vincent van Gogh zijn overal beroemd en kosten nu miljoenen.

Een dramatisch einde
Vincent van Gogh vertrok na een paar maanden in Drenthe gewoond te hebben naar zijn ouders in het zuiden van het land. Later ging hij naar Zuid-Frankrijk om daar te schilderen. Het beroemde schilderij van de zonnebloemen is in Frankrijk gemaakt. Vincent was ook in Frankrijk ongelukkig en raakte erg in de war. Hij raakte een stuk van zijn oor kwijt tijdens een ruzie met een andere beroemde schilder, Paul Gaugain. Of zijn oor werd afgesneden of dat hij het zelf deed is niet bekend.
Op 27 juli 1890 schoot Vincent zichzelf in zijn borst; 2 dagen later overleed hij in de armen van zijn broer Theo. Vincent van Gogh is 37 jaar oud geworden.
Theo stierf een half jaar later. De broers liggen naast elkaar begraven op een begraafplaats in Auvers-sur-Oise in Frankrijk.