Poort van Drenthe

Tijd van burgers en stoommachines

Zoek Meppel eens op de kaart van Nederland. Zie je dat het helemaal in het zuiden van de provincie Drenthe ligt? Die ligging was heel belangrijk bij de handel in goederen. Meppel ligt centraal wat betreft vervoer over land en water. En van alle Drentse steden ligt Meppel het dichtst bij andere steden en provincies in Nederland. Daarom noemen ze Meppel ook wel 'de poort van Drenthe'.

De eerste stad
In 1422 werd Meppel afgescheiden van Kolderveen. Als zelfstandig dorp mocht er in Meppel nu ook een kerk gebouwd worden, de Mariakerk. Die kerk staat er nu nog steeds.
In de 16e eeuw werd Meppel steeds groter en belangrijker door de handel in turf. Omdat er nog geen auto's waren, ging alle handel vroeger over water. Hoe dichter je als stad bij het water lag, hoe beter het was voor de handel. Meppel lag precies goed en pikte zo een flink graantje mee van alle bedrijvigheid. Meppel werd dan ook de eerste stad in Drenthe. In 1644 kreeg Meppel stadsrechten.

Grachten in Meppel
In Meppel liggen grachten. De Heerengracht, Keizergracht en Prinsengracht bijvoorbeeld. Daardoor wordt Meppel ook wel eens het 'Mokum van het noorden' genoemd. Met Mokum bedoelen ze Amsterdam. Vroeger liepen overal in het centrum kanalen. Nu zijn veel grachten drooggelegd.

Meppeler muggen
De mensen in Meppel hebben een bijnaam namelijk: Meppeler muggen. Dat komt door een oud volksverhaal. Op een dag dachten de mensen in Meppel dat de kerktoren in brand stond. Er hing een grote donkere wolk omheen. De brand moest geblust worden! Snel werden emmers water gehaald. Tot bleek dat het helemaal geen brandwolk was, maar een zwerm muggen!

Markt
Meppel staat bekend om zijn markten. Er werden altijd al markten gehouden, maar vanaf de 19e eeuw werden die steeds belangrijker. Er waren speciale markten waar boeren boter konden verkopen. Dat noemden ze de botermarkt. Ook had je een speciale markt waar varkens werden verkocht. Die werd de biggenmarkt genoemd. Meppel had tussen 1870 en 1940 de grootste botermarkt en biggenmarkt van Nederland.