Ik bid nie veur brune bonen

Tijd van wereldoorlogen

Bartje
Wie aan Drenthe denkt, denkt aan hunebedden, de mooie bossen, de natuur en aan… Bartje. In 1935 schreef Anne de Vries het kinderboek Bartje. Het ging over een jongetje dat opgroeide in een groot arm Drents gezin. Zijn vader was arbeider en verdiende niet zo veel. De familie at vaak bruine bonen, want die waren goedkoop. In de beroemdste scene uit het boek ging de familie aan tafel. Er stonden weer bruine bonen op het menu. Voor het eten moest eerst gebeden worden. Maar Bartje wilde God niet bedanken voor de bruine bonen, want hij vond ze niet lekker. Hij zei: Ik bid nie veur brune bonen. Het boek, over dit Drentse jongetje dat ondeugend en eigenwijs is, werd heel goed verkocht.

Beeld
In 1972 werd er een televisieserie gemaakt van Bartje. De serie is opgenomen in Drenthe. Heel Nederland leerde zo Bartje en Drenthe kennen. Omdat er in de serie Drents wordt gesproken, maakte iedereen in Nederland op die manier kennis met de streektaal.

Op 4 september 1954 werd een beeld van Bartje onthuld. Het beeld is gemaakt door Suze Boschma-Berkhout. Het was een stenen beeldje dat later werd vernield door vandalen.
Daarna is er een beeldje van brons er gekomen en dat heel goed is vastgezet.
Het bronzen beeldje is een paar keer ontvoerd. Je kunt het beeld van Bartje bekijken in Assen achter het Drents Museum.