Groeten uit Grolloo

Tijd van televisie en computers

Wie is jouw favoriete artiest? Lady Gaga? Of Justin Bieber?
Veel mensen hebben een artiest of een band waar ze heel erg van houden. In de jaren na 1960 werd een Drentse band beroemd. De band heette Cuby and the Blizzards. In Drenthe, Nederland en het buitenland werd veel geluisterd naar de muziek van deze band. In die jaren kwam er een grote verandering in de muziek. Daarvoor was alles een beetje stijfjes. Je mocht niet te gek of te wild doen. Maar in de jaren zestig gingen jonge mensen zelf bepalen hoe zij zich wilden gedragen en hoe zij eruit zagen met lang haar en eigen kleding.

De hond van de buren
In Assen woonde Harry Muskee. Hij hield van muziek maken. Samen met een paar vrienden richtte hij een muziekband op. Harry bedacht de naam, in het Engelse woordenboek vond hij het woord Blizzards (betekent sneeuwstormen). En Cuby was de naam van de hond van de buren. De band ging Cuby and the Blizzards heten. Ze maakten bluesmuziek. Dat is muziek waarin je gevoel kunt horen, zoals treurigheid, liefdesverdriet of wanhoop. Die muziek was in die tijd nog niet zo bekend. In Drenthe werd de band daardoor heel populair. Alle jongeren schreven C+B in hun agenda, op muren en etuis.

Just forfun
Harry Muskee verhuisde naar Grolloo en hij ging in een oude boerderij wonen. In deze boerderij repeteerde de band. Bekende buitenlandse zangers zoals Van Morrison en Eddie Boyd kwamen er op bezoek. In die boerderij maakte de band het album Groeten uit Grolloo. Met dat nieuwe album braken ze door in Nederland en zelfs in het buitenland. Ook rock and roll zanger Herman Brood behoorde toen tot de band. Hij woonde een tijdlang in de boerderij en sliep in de bedstee. Maar hij gebruikte veel drugs en moest later uit de band vertrekken.

Het einde van Cuby
Na verloop van tijd werd er veel geruzied in de band. Niet iedereen had meer zin om in de band te spelen. Daarom stopte Cuby and the Blizzards ermee in 1973. Maar Harry Muskee bleef steeds muziek maken met nieuwe bands. Daniel Lohues van Skik produceerde in 2009 zijn cd Cats Lost. Toen werd Harry Muskee ziek. Hij stierf aan kanker in 2011. Hij is 70 jaar geworden. In Drenthe, Nederland en het buitenland wordt hij herdacht als blueslegende. In Grolloo staat nu het C+B Museum. In het museum kun je allemaal dingen bekijken en beluisteren zoals contracten, muziekplaten, radio-interviews uit de succestijd van Cuby and the Blizzards.