Grenzen verleggen

Tijd van televisie en computers

In 1811 zijn in Nederland de gemeenten in Nederland gevormd. Voor die tijd spraken we van kerspelen. Dit is het gebied om een kerk. In de negentiende eeuw had de kerk veel te zeggen over het dagelijks bestuur. De kerk had veel macht.

Kerspelen worden gemeenten
In 1806 werd Nederland ingelijfd bij Frankrijk. Vooral in het bestuur veranderde veel. Er kwam een burgerlijke stand (daarin wordt oor de gemeente bijgehouden wie er met wie getrouwd is en wie er geboren en wie gestorven is) en er werd een nieuw soort bestuur gekozen.
Het volk mocht het bestuur van de gemeenten zelf kiezen ook dat was nieuw. Toch waren het vaak de rijke mensen die in dit bestuur kwamen. Toen de Fransen in 1813 vertrokken bleef het systeem van gemeenten. Eerst waren er 29 gemeenten in Drenthe. In 1819 kwamen er nog 4 bij. En in 1884 de laatste, namelijk Schoonebeek.

Minder is makkelijker
Op een gegeven moment waren al die kleine gemeenten niet handig en ook duur. Er werd gekozen voor samenvoeging tot 12 grote gemeenten. In 1998 was het zover. Van de 34 Drentse gemeenten worden 12 gemeenten gemaakt. Eerst zouden er maar 11 gemeenten komen. Maar de dorpen Ruinerwold, Zuidwolde en de Wijk wilden niet bij Meppel en Hoogeveen horen. Ze wilden een aparte gemeente vormen: De Wolden. Het werden in Drenthe dus 12 gemeenten. Het grondgebied van de gemeente Assen is, op Meppel na, het kleinste in Drenthe. In een aantal nieuw gevormde gemeenten zijn ook nieuwe gemeentehuizen gebouwd. Weet jij een voorbeeld?

Iedereen gewend?
Het is alweer een tijd geleden sinds de gemeenten zijn samengevoegd. Soms hoor je nog mensen zeggen: "Ik woon in de oude gemeente Gasselte". Dan wonen ze dus eigenlijk in de gemeente Aa en Hunze.
In welke gemeente woon jij? En welke oude gemeente was dat?