Station Staphorst

Nieuwe vervoersmiddelen

Tijd van burgers en stoommachines

Alles wordt anders

In 1867 werden er twee treinstations in Staphorst geopend, aan de Dedemsvaart en in het dorp, nabij de Gemeenteweg. De komst van de trein zorgde voor een grote verandering in het leven van de mensen. Met de trein kon je veel sneller naar de markten in Zwolle en Meppel reizen dan lopend of met paard en wagen. De trein werd niet alleen gebruikt voor personenvervoer. Ook goederen werden met de trein vervoerd.

Nederland steeds "kleiner"

Een paar jaar later kon je met de trein vanaf Staphorst zelfs naar Leeuwarden en Groningen reizen. Daar ging je voor de komst van de trein niet zo snel naar toe. Door de komst van de trein werd Nederland steeds 'kleiner'.

Auto's

Na de trein kwam er een nieuw vervoersmiddel: de auto. Vond iedereen de auto eerst maar eng, in 1935 reden er al zoveel auto's dat station Staphorst gesloten werd voor personenvervoer. In 1938 werd voor station Dedemsvaart hetzelfde besloten. Het vervoer van goederen bleef via deze stations tot de jaren zestig van de vorige eeuw doorgaan.

Een nieuwe weg

In 1938 werd er een speciale weg voor auto's aangelegd: de A28. Deze tweebaans betonweg liep van Zwolle via Staphorst naar het noorden. In het begin mochten zelfs paard en wagen nog over de snelweg rijden bij Staphorst! Nu is de A28 één van de drukste wegen in Nederland. En raast het verkeer met 120 kilometer per uur achter geluidsschermen door het dorp.