Stien Eelsingh

Schilderes van Staphorst

Tijd van wereldoorlogen

Restaurant

Heb je wel eens gegeten bij restaurant Stien aan de Oude Rijksweg? Het restaurant is vernoemd naar de kunstenares Stien Eelsingh. Zij woonde vroeger in deze boerderij.

Stien

Stien werd in 1903 in Zwolle geboren. Als klein meisje wilde ze al kunstenares worden. Maar dat vonden haar ouders niet goed. Zij zagen liever dat Stien pianolerares werd. Maar Stien was vastbesloten om kunstenares te worden. Ze ging op schilderles bij bekende Zwolse kunstenaars. In 1929 opende ze haar eigen atelier in Zwolle. Stien trok er vaak op uit naar Staphorst om te gaan schilderen.

Amsterdam

In 1934 verhuisde Stien naar Amsterdam. In 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het leven in Amsterdam werd hierdoor steeds moeilijker. Stien en haar man Roelof Frankot besloten daarom de hoofdstad te verlaten en in Staphorst te gaan wonen.

Witte boerderij

Stien en Roelof huurden een boerderij aan de Oude Rijksweg, die ze helemaal wit verfden. De witte boerderij werd een plek waar bekende Nederlandse schrijvers en acteurs samen kwamen en voorstellingen organiseerden

Kunst

Ondertussen leerden Stien en de Staphorsters elkaar kennen. Stien maakte prachtige schilderijen van Staphorst en de Staphorsters. Haar schilderijen waren expressionistisch. Dat betekent dat ze niet precies de werkelijkheid na schilderde, maar vooral haar gevoelens wilde laten zien. Dat deed ze door de kleuren die ze gebruikte.

Ridder

In het begin wilde bijna niemand een schilderij van Stien kopen. Maar na de oorlog werd ze steeds beroemder. Op 17 oktober 1963 werd ze benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Boerenbrik

Op 18 juni 1964 overleed Stien aan borstkanker. Ze werd op traditionele Staphorster wijze begraven. Stien werd door haar buurtgenoten, familie en vrienden op een boerenbrik (wagen getrokken door een paard) naar het kerkhof achter de Nederlands Hervormde Kerk begeleid.