Soldaten voor de Lichtmis

Bezet door Bommen Berend

Tijd van regenten en vorsten

Bang

Wie naar het noorden wilde, moest via De Lichtmis reizen. Zo ook bisschop Bommen Berend, die de stad Groningen wilde veroveren. De bisschop verwachtte grote tegenstand bij de Lichtmis Maar de verdedigingsschans was nog niet af. De bange soldaten wisten niet hoe snel ze naar Hasselt moesten vluchten…

Oorlog met de Engelsen

In 1665 was Nederland in oorlog met Engeland. De bisschop van Munster (Duitsland), Berend van Galen, zag zijn kans schoon. De bisschop vond dat een stuk van Nederland hem toebehoorde. Hij sloot zich bij Engeland aan en viel met een leger van 400 man te paard en 300 man te voet Overijssel binnen. De bisschop hield veel van oorlog voeren. Zijn bijnaam luidde niet voor niks Bommen Berend.

Berooid

De verdediging van de grenzen was flink verwaarloosd, dus Bommen Berend had weinig moeite om Overijssel te overmeesteren. De soldaten sloegen aan het plunderen en de bisschop dwong de bevolking tot het betalen van hoge belastingen. Nadat de Fransen te hulp schoten en Bommen Berend geen geld meer van de Engelsen kreeg, droop hij af. Hij liet de Overijsselaren in armoede achter.

Nog een oorlog

In 1672 was Nederland weer in oorlog. Ons land werd tegelijkertijd door de Fransen en de Engelsen aangevallen. Bommen Berend was zijn verlies van een paar jaar eerder nog niet vergeten en besloot Overijssel aan te vallen. Ditmaal pakte hij het groots aan. Hij verzamelde een leger van 42.000 man voetvolk en 17.000 ruiters. Binnen 1 maand gaf Overijssel zich aan de bisschop over.

Bezet

De bevolking van Rouveen en Staphorst ging een verschrikkelijke tijd tegemoet. De soldaten van de bisschop hielden strooptochten in de hele omgeving. Ook dwongen zij de inwoners van beide dorpen grote bedragen aan oorlogsbelasting te betalen. Wie het geld niet had, moest het lenen. In 1673 wist Johan Maurits, Graaf van Nassau‒Siegen, de soldaten van Bommen Berend te verdrijven.

Vrede

In op 22 april 1674 sloten Frankrijk en Engeland vrede met Nederland. Ook Bommen Berend werd gedwongen de vrede te sluiten. Hij liet de bevolking van Overijssel voor de tweede keer berooid achter.