Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Monumenten en andere overblijfselen

Tijd van wereldoorlogen

De Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten in Nederland. Op verschillende plaatsen kun je monumenten vinden. Deze herinneren ons aan de slachtoffers die tijdens de oorlog zijn gevallen. Ook zijn er resten van Duitse bouwwerken te vinden. Zoals het vliegveld bij Peest.

Vliegveld bij Peest

In de zomer van 1940 bouwen de Duitsers een vliegveld bij Peest. Al gauw blijkt dit geen goed vliegveld te zijn. De landingsbaan is helemaal niet stevig. Dat komt door de natte veengrond. Daarom maken de Duitsers bijna geen gebruik van het vliegveld. Nu is er nog maar weinig van het vliegveld terug te vinden. De Duitsers hebben bijna alle gebouwen opgeblazen toen de oorlog bijna voorbij was.

De bunker

Bij het vliegveld staat ook een bunker. In de Tweede Wereldoorlog gebruiken de Duitsers de bunker als telefooncentrale. Na de oorlog spelen vooral kinderen uit de buurt in deze bunker. In de bunker zijn drie kamers, een toilet en een gang.

Een nepvliegveld

In dezelfde zomer bouwen de Duitsers ook een nepvliegveld. Hiermee willen ze vijandelijke vliegers in de war brengen. De Duitsers plaatsen er zelfs een houten nepvliegtuig. Ze hopen dat dit vliegveld gebombardeerd wordt. Dan blijft het echte vliegveld gespaard. Sommige zeggen dat de Engelsen dit snel in de gaten hadden. Daarom laten ze voor de grap houten nepbommen vallen.

Hitlerring

De Hitlerring is een veenplas bij Westerveen. De vorm van de veenplas lijkt op een hakenkruis. Daarom heeft deze veenplas de bijnaam 'Hitlerring'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze veenplas een bluswaterreservoir.

Monumenten

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn er in de gemeente Noordenveld verschillende monumenten te vinden. Bijvoorbeeld in Norg bij Bonhagen en Oosterduinen. Op 8 april 1945 worden daar verzetsmensen door de Duitser neergeschoten. Nu staat daar een monument zodat niemand deze gebeurtenis vergeet.