Hunebed en grafheuvel

De eerste boeren

Tijd van jagers en boeren

Je hebt vast weleens een hunebed gezien. Hunebedden zijn erg oud. De mensen uit de steentijd bouwden deze hunebedden. De steentijd is al meer dan 5000 jaar geleden. Toen leefden er al mensen in het gebied van de gemeente Noordenveld. In de hunebedden werden mensen begraven.

Grote zwerfkeien

Hunebedden zijn opgebouwd uit hele grote stenen. Deze stenen noemen we zwerfkeien. Ze zijn in de één na laatste ijstijd meegevoerd met het ijs. De zwerfkeien liggen verspreid over heel Drenthe. Ze zijn ontzettend zwaar. De grootste stenen wegen wel 20.000 kilo. Hoe kregen de hunebedbouwers deze stenen op hun plaats? Dat weten we niet precies. We denken dat ze de stenen tegen een zandheuvel sleepten en daarna het zand hebben weggegraven.

De trechterbekercultuur

De bouwers van de hunebedden zijn de boeren van de trechterbekercultuur. Zij waren de eerste boeren in ons land. We weten maar heel weinig over deze samenleving.

Steenbergen

In Steenbergen ligt een hunebed. De naam Steenbergen betekent ook hunebedden. Vroeger noemden de mensen hunebedden ook wel steenbergen of steenhopen.

Westervelde

Ook in Westervelde kun je een hunebed vinden. De kinderen van basisschool 'De Elsakker' hebben dit hunebed geadopteerd. Ze hopen dat het zo in de toekomst ook goed bewaard blijft.

Grafheuvels

Later werden de doden begraven in een grafheuvel. Grafheuvels zien eruit als kleine ronde heuveltjes. Onder deze heuvel is iemand begraven. Er liggen allemaal oude spulletjes, zoals potten en sieraden in het graf. Dat zijn geschenken die de dode meekrijgt voor het leven na de dood.

Tonckensbos

In het Tonckensbos liggen wel veertig grafheuvels. Deze grafheuvels komen uit de ijzertijd. Overleden mensen werden op een brandstapel verbrand. Daarna werd de brandstapel met aarde toegedekt. Zo zijn de grafheuvels ontstaan.