Pop in Holland

Nederbeat

In 1962 brachten de Beatles hun eerste 'single' uit; een jaar later gevolgd door de Rolling Stones. Al gauw werd 'beatmuziek' het belangrijkste medium van een jonge generatie. 'Piratenzenders' zoals Radio Veronica (1960) en Radio London (1964) en het 'alternatieve' jongerenblad 'Hitweek' (1965-1969) - 'beter langharig dan kortzichtig' - besteedden veel aandacht aan de nieuwe 'popmuziek' en de 'Nederbeat'.

Beatstad Den Haag

Den Haag werd de eerste 'beatstad' van het land' - het 'Nederlandse Liverpool'. De eerste single van de Golden Earring(s), 'Please go' uit 1965, bekleedde maar liefst 27 weken de eerste plaats in de 'top tien'. Aan het imago van Den Haag als beatstad droegen ook andere illustere Haagse bands bij. De Sandy Coast, Q65, The Motions, Group 1850 en The Haigs maakten deel uit van een indrukwekkende 'beatscene'. In 1969 scoorde Shocking Blue als eerste Nederlandse band met 'Venus' een nummer één hit in de Verenigde Staten. Het sinds 2005 jaarlijks op het Haagse Malieveld georganiseerde Beatstad-festival verwijst naar dit roemrijke verleden. Natuurlijk spelen daar bij voorkeur Haagse bands, zoals die van Anouk, Di-rect en (nog steeds) de Golden Earring.

Het Holland Pop Festival in het Kralingse bos

Naar Amerikaanse voorbeeld, waar in 1967 in het Californische Monterey het eerste meerdaagse popfestival was gehouden, werd in het Rotterdamse Kralingse bos in 1970 het eerste Nederlandse popfestival georganiseerd: het 'Holland Pop Festival'. Volgens de organisatoren was het zelfs het eerste festival op het vasteland van Europa.

Op het driedaagse festival van 'Kralingen', dat kan worden gezien als de Hollandse variant op het legendarische Amerikaanse Woodstock Festival uit 1969, traden destijds wereldberoemde groepen op zoals The Byrds, Santana, Pink Floyd en Jefferson Airplane. De 'relaxte sfeer' onder de 'hippies' droeg ertoe bij dat zich ondanks de naar schatting 100.000 bezoekers (waarvan ongeveer de helft entree had betaald) geen noemenswaardige problemen voordeden.

Blijvende herinneringen

Zoals met het Beatstad-festival de popglorie van Den Haag wordt hooggehouden, zo wordt in 2011 in Rotterdam ter herinnering aan het Holland Pop Festival in het Kralingse bos een monument geplaatst. Initiatiefnemer is de Stichting Kralingen.