Koninklijke inwoners

Napoleon Bonaparte

In 1799 greep Napoleon Bonaparte de macht in Frankrijk. Hij wilde heersen over heel Europa. Om ook Engeland en Rusland te kunnen verslaan, had hij extra legers nodig. En geld. In 1806 stuurde hij zijn broer Lodewijk Napoleon naar Nederland om daar als koning te regeren. En te zorgen dat de mensen veel belasting betaalden.

Koning Lodewijk Napoleon

Koning Lodewijk Napoleon had echter meer interesse in mensen dan in geld. Bij rampen stond hij vooraan om het volk te troosten. Zoals toen een kruitschip ontplofte in Leiden, in 1807. Na de explosie kwamen ook de inwoners van Voorburg in actie. Er werd gecollecteerd en de mensen konden op een lijst in Herberg De Swaen opschrijven wat ze verder nog wilden afstaan.

Een ziek kind

In 1807 werd Lodewijks oudste zoon Napoleon-Charles doodziek. Zes dagen later overleed hij, viereneenhalf jaar oud. Lodewijks vrouw Hortense raakte in een soort coma van verdriet. Lodewijk dacht dat zij zou opknappen in een andere omgeving. Ze verhuisden naar de Voorburgse buitenplaats Haagvliet. Het welkomstcomité deed zijn best het de gasten zo goed mogelijk naar de zin te maken. Na een paar dagen vertrok Hortense toch naar Frankrijk. Het koninklijke bezoek had tien dagen geduurd en kostte het dorp 380 gulden.

Prinses Marianne

In 1830 trouwde prinses Marianne, de dochter van koning Willem I, met prins Albert van Pruisen. Ze kregen vier kinderen, maar Albert ging constant vreemd. Scheiden was echter een schande in koninklijke kringen. Ergens anders gaan wonen mocht wel.

Dat deed Marianne dan ook, in 1848. Ze kocht de buitenplaats Rusthof in Voorburg. Het lag naast de huidige Sint Martinuskerk aan het Oosteinde. Toen de Voorburgers hoorden dat prinses Marianne in hun dorp kwam wonen, waren ze dolblij. Vlaggen werden uitgestoken en straten werden met bloemen versierd. Vooral de winkeliers waren opgewonden, met het oog op de verwachte extra omzet.

De liefdesbaby

Inmiddels was Marianne verliefd geworden op een lakei-koetsier uit de koninklijke hofhouding, Johannes van Rossum. Al snel was ze in verwachting. Toen ze het kind in de openbaarheid wilde opvoeden werd Marianne het zwarte schaap van de familie. Haar echtgenoot Albert wilde nu wél van haar scheiden.

Een tragische dood

De liefdesbaby Johannes Willem werd gezond geboren, maar stierf al op zijn twaalfde. Marianne overleed in 1883. Heel Voorburg was in rouw. De prinses had veel goede dingen gedaan voor het dorp. Ze schonk bijvoorbeeld het orgel aan de Oude Kerk.

Een prinsje in Veur

Ook Veur mocht een Oranje onder zijn inwoners rekenen. In 1851 kwam Willem Nicolaas Alexander, de zoon van koning Willem III en koningin Sophie, voor drie jaar op instituut Noorthey wonen. Af en toe kwamen zijn vader en moeder een kijkje nemen. Vooral de koningin was enthousiast over de school. Zij was sowieso erg geïnteresseerd in het onderwijs. In 1854 was ze aanwezig bij de opening van de allereerste bewaarschool (een soort kleuterschool) in Nederland, naast het landhuis Vreugd en Rust in Voorburg.