Willem Drees

De verzorgingsstaat

Willem Drees was minister-president . Alle Nederlanders waren blij met Willem Drees. Hij was voor het hele Nederlandse volk een vader-figuur. Daarom noemden ze hem: Vadertje Drees. Drees maakte in 1947 een heel belangrijke wet: de Noodvoorziening voor ouden van dagen. Door deze wet kregen oudere mensen geld, als ze niet meer konden werken: het pensioen. De mensen vonden het heel goed dat Drees de oudere mensen hielp.

Willem Drees is 101 jaar oud geworden. Hij overleed in 1988.

Het werk van Drees

Willem Drees was lid van de sociaal-democratische arbeiderspartij (SDAP). De SDAP heet nu de PVDA. De mensen in Nederland hadden in de jaren dertig heel weinig geld. Willem Drees was in die tijd een van de leiders van de gemeente Den Haag. Hij hielp mensen die bij de gemeente werkten in deze moeilijke tijd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij minister van Sociale Zaken. Van 1948 tot 1958 was hij minister-president.

Drees zorgt voor extra geld

Willem Drees ging op de fiets naar het werk. Hij rookte geen sigaren en dronk geen alcohol. Willem Drees vond dat niet nodig. Dat kostte alleen maar geld.

Een Amerikaanse politicus kwam met Willem Drees praten over geld. Amerika wilde Nederland na de oorlog misschien geld geven, om Nederland weer te helpen het land op te bouwen. De Amerikaan kreeg bij dat bezoek alleen een kopje thee en een klein koekje van mevrouw Drees. De Amerikaan vond toen, dat Nederland het extra geld mocht krijgen. Nederland zou het geld vast goed gebruiken, met zo'n zuinige minister-president!

Wat is de verzorgingsstaat van Drees?

Nederland moest weer sterk worden na de Tweede Wereldoorlog. Iedereen moest daarbij helpen. Nederland was toen nog verdeeld in groepen. Mensen zaten bijvoorbeeld bij een katholieke groep of bij een protestantse groep. Minister Drees vond die groepen niet belangrijk. Hij vond dat de mensen samen moesten helpen om Nederland op te bouwen. Dat gebeurde ook zo: de verzorgingsstaatwerd opgebouwd. In zo'n staat zorgen mensen voor elkaar. Iedere Nederlander betaalt geld om zieke mensen of oude mensen in Nederland te helpen.