De Canon van Nederland is vernieuwd! Lees hier wat er is veranderd en waarom.

Buitenplaats Trompenburgh

 1. Trompenburgh

  Als je op het Zuidereinde fietst kom je dit prachtige gebouw tegen: Buitenplaats Trompenburgh. Dit was het buitenhuis van de zeeheld Admiraal Cornelis Tromp. In de zomer woonde hij daar met zijn vrouw Margaretha van Raephorst en ontvingen ze er hun gasten. In de winter woonden ze in een groot huis in Amsterdam. Toen Cornelis dit huis in 1678 liet bouwen was hij Graaf van Syllisburg en noemde hij zijn huis dan ook Syllisburg. Hij had van de Deense koning de titel 'graaf van Syllisburg' gekregen omdat hij opperbevelhebber was geweest van de Deense vloot en had gevochten tegen de Zweden.

  Na de dood van Cornelis Tromp werd het huis verkocht. De nieuwe eigenaar noemde het Trompenburgh. Het huis was prachtig ingericht, ook de muren en de plafonds had Tromp laten beschilderen. En overal stonden beelden en hingen schilderijen. Vele  families hebben in het gebouw gewoond. Beschilderde plafonds waren later niet meer in de mode, de plafonds werden dichtgetimmerd. Het kost veel geld om deze schilderingen weer te voorschijn te halen. Op sommige plekken is een begin gemaakt.
  Trompenburgh is één van de mooist bewaarde huizen in Nederland uit de 17e eeuw. De buitenplaats behoort tot de Top 100 van de Nederlandse monumenten.

 2. Hoofdingang

  De voorkant aan het Noordereinde is heel bekend, maar de hoofdingang is aan de achterkant. Je komt er via een oprijlaan. Vroeger was er rondom het hele huis water en ging je over een brug naar binnen.

  Als je de marmeren trap opgaat, kom je in een hal met schilderijen van onderwerpen uit de natuur zoals vogels en bloemen.

 3. Dakterras met koepel

  Bovenop het dak is het dakterras, dat eruit ziet als een scheepsdek. De admiraal nam hier graag zijn gasten mee naar toe om ze te laten genieten van het uitzicht. Bij helder weer konden ze zelfs heel in de verte de vroegere Zuiderzee zien.

 4. Koepel met windvaan

  De vorm van het huis met de grote koepel is bijzonder voor Nederland. De koepel is bedekt met ronde leien.
  Op de koepel zie je een groot koperen zeilschip als windvaan.

 5. Koepelzaal

  De grote koepelzaal was en is nog steeds het pronkstuk van het huis. (a) Er hangen grote portretten en teksten van Tromp en zijn vrouw en ook van zijn vader, de zeeheld Maerten Tromp, die veel beroemder was in die tijd. (b) Er zijn grote schilderijen te zien van de schepen van admiraal Cornelis Tromp en van de zeeslagen die hij voerde tegen de Engelsen.

 6. Huis in het water

  Het huis ligt net als een schip in het water. Vroeger werden de was en de boodschappen per boot aan- en afgevoerd. De voorname gasten van Tromp arriveerden per trekschuit of met het jacht van Tromp. Ze meerden dan aan bij één van de waterstoepen op de omloop rond het huis.

 7. Standbeelden

  De beelden op de omloop bij het water stellen de vier jaargetijden voor.

 8. Kelder en keuken

  De goederen zoals turf, manden met groente, vaten bier en zakken meel werden per schuit gebracht en opgeslagen in de kelder. (a) Door het raampje zag je de goederen aankomen. (b) In de keuken werd het eten voor de familie en de gasten klaargemaakt door de kokkin en de keukenmeisjes.