Het vieren van de vrede

Vrede van Utrecht

De Vrede van Utrecht mag dan een cruciale gebeurtenis in de Europese en zelfs de mondiale geschiedenis zijn, in het land waar die gesloten is, was deze vrede althans tot voor kort grotendeels onbekend. De weinig florissante resultaten en de marginale rol die de Nederlanders in het proces speelden ('Bij u, over u en zonder u') zijn de verklaring daarvoor. Het 25-jarig jubileum is nog gevierd, maar daarna is het stil gebleven, tot 2013.

In dat jaar vond een grootse herdenking plaats. Na jaren van voorbereiding door een speciaal in het leven geroepen Stichting Vrede van Utrecht, barstten op 11 april 2013 de festiviteiten los. In het stadhuis sloeg de toenmalige staatssecretaris Weekers een herdenkingsmunt, in het Centraal Museum openden minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en de Franse ambassadeur Pierre Ménat een grote historische tentoonstelling over de vrede en 's avonds vond in de Domkerk een uitvoering van Händels Utrecht Te Deum plaats in aanwezigheid van koningin Beatrix, enkele weken voor haar aftreden.

Van half april tot eind september vond in stad en provincie Utrecht tal van activiteiten plaats die de vrede in een actueel kader plaatsten. In diezelfde periode stond de Europese tentoonstelling in het Centraal Museum. Andere musea in de stad hadden eigen exposities over een speciaal aspect. De Europese tentoonstelling ging vervolgens naar Madrid, het Zuid-Duitse Rastatt en het Zwitserse Baden, steden waar indertijd deelverdragen van de Vrede van Utrecht zijn gesloten.