Piet Klaarhamer (1874-1954)

Gerrit Rietveld

Piet Klaarhamer was een meubelontwerper en architect die tot 1933 in Utrecht woonde en werkte. Hij ontwierp huisraad en meubels. Hij deelde zijn atelier in de Herenstraat 19 met Bart van der Leck waar hij tekenlessen gaf, onder andere aan Gerrit Rietveld. Met zijn robuuste meubels volgde Klaarhamer zijn idealen: goedkoop materiaal gebruiken en de constructie zichtbaar laten. Daarnaast was hij voorstander van het werken met de machine en het bouwen in beton.

Een hoogtepunt in zijn oeuvre is de Bruynzeel Jongensslaapkamer waarvoor hij in 1919 het meubilair ontwierp dat Stijlmedewerker Vilmos Huszár beschilderde, die ook de kleurcompositie voor de wanden ontwierp.

Nadat Klaarhamer in de jaren tien een aantal historiserende woningen had gebouwd bij het Wilhelminapark, ontwierp hij in de jaren twintig heel moderne en functionele woningbouw voor Oog en Al. Omdat weinig van zijn ideeën naar tevredenheid werden uitgevoerd, trok hij in 1933 uit Utrecht weg, de stad waar hij ook veel betekend had voor het muziek- en verenigingsleven. Na zijn dood in 1954 schreef Rietveld een In Memoriam om zijn schatplichtigheid aan Klaarhamer te onderstrepen en hem uit de vergetelheid te trekken.