Voskuilen, een verdwenen landgoed.
In 1874 werd een perceel grond van ongeveer één hectare bij het boerderijtje "De Halve Hoef" in de buurtschap Voskuilen gekocht door Godert Jan, baron van Hardenbroek tot Ammerstol, (van 1868 tot 1884 burgemeester van Leusden en Stoutenburg). Daarna volgden nog vele aankopen. Uiteindelijk ontstond onder zijn zoon Duco een aaneengesloten landgoed van 156 hectare, genoemd naar het buurtschap Voskuilen.
Op dit landgoed herbouwde hij een houten huis, dat in Noorwegen gekocht was, naast "De Halve Hoef" (zie foto onder). Ter versteviging bracht hij er aan drie kanten een ijzeren veranda aan. Zijn erfgenamen gebruikten het huis als zomerverblijf. Aan het begin aan de Tweede Wereldoorlog liep het huis veel waterschade op door de inundatie van de nabije Grebbelinie.
In 1961 moest het huis worden gesloopt vanwege de slechte staat waarin het verkeerde. Wat er nog aan herinnert is een bosje naast het huidige huis "Voskuilen", Langesteeg 14, voorheen "De Halve Hoef".
Het onderhoud van het landgoed was op den duur niet meer op te brengen. In 1977 gaf de laatste eigenaar, Willem Johan Gijsbert, baron Gevers, de pachters de gelegenheid om tegen een schappelijk prijs van hun eerste kooprecht gebruik te maken. Alle pachters hebben hiervan gebruikt van gemaakt.
Landgoed Den Treek-Henschoten B.V
In 1973 gingen beide landgoederen samen in het nieuwe "Landgoed Den Treek-Henschoten B.V.''. Deze B.V. stelt zich ten doel de familiegoederen in stand te houden, waarbij de landschappelijke en recreatieve waarden van het landgoed gewaarborgd moeten worden. Daarnaast is het streven om de op het landgoed thuishorende flora en fauna te herstellen en te behouden. De laatste tijd wordt door houtkap heideontwikkeling een kans gegeven. Langs de Heiligenbergerbeek worden natte gebieden gecreëerd en een ecoduct over de Doornseweg zorgt voor een diervriendelijke verbinding tussen de Treek en de Leusderhei. De panden op het landgoed zijn herkenbaar aan de groene luiken met vaak een rode spiegel.