Markten

Stadsrechten

Stadsrechten gaven niet alleen het recht om verdedigingswerken aan te leggen, maar ook om markten te organiseren. In Amersfoort werd op 16 oktober, St. Gallendag, veemarkt gehouden, die kooplieden van heinde en verre trok. In de veertiende eeuw werden nog twee jaarmarkten ingesteld, in augustus en rond Pasen. De Paasmarkt was vooral bedoeld voor vee en zaaigoed, de zomermarkt voor kaas, graan, peulvruchten en fruit.

Als er veel mensen bij elkaar kwamen, bood dat ook mogelijkheden voor andere handelaren en marskramers. Textiel, gereedschappen en sieraden werden te koop aangeboden, en natuurlijk zullen er kraampjes met voedsel en drank geweest zijn. Na een geslaagde aankoop zochten de mensen vertier in de stad. We weten dat omdat er extra boetes werden uitgeschreven om kroegruzies en vechtpartijen tegen te gaan.

Ook werden de kooplieden in de dagen rondom de markten extra beschermd, om te voorkomen dat struikrovers en dievenbenden toesloegen. De markten brachten de stad veel geld op. In de zestiende eeuw blijkt de St. Gallenmarkt al zes dagen te duren!