Bezetting en bevrijding

De Tweede Wereldoorlog

Tijd van wereldoorlogen

Oorlog

Op 10 mei 1940 brak in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit. Duitse soldaten trokken Overijssel binnen. De Nederlandse soldaten hadden de opdracht gekregen om de Duitsers te vertragen. Daarom vernielden ze de belangrijke bruggen over de IJssel bij Deventer, Zwolle en Kampen. Op 14 mei hadden de Duitsers heel Nederland bezet.

Donkere tijden

In het begin gedroegen de Duitsers zich nog netjes. Het leven leek door te gaan. Maar al snel bleek dat niet waar te zijn. De Duitsers gaven het bevel dat 's nachts en 's avonds alles donker moest zijn. Tussen 12 uur 's nachts en 4 uur 's morgens mocht niemand zonder geldige reden naar buiten. Het dagelijks leven werd steeds moeilijker. Sommige producten zoals koffie, thee, suiker en zeep waren nauwelijks meer te krijgen. Voedsel werd steeds schaarser. De Nederlandse mannen werden gedwongen om werk voor de Duitsers te verrichten, zoals het bouwen van bunkers.

Verzet

Steeds meer mensen kwamen tegen de Duitsers in verzet. Dat was heel gevaarlijk. Veel mensen die bij het verzet hebben gezeten, hebben de oorlog niet overleefd. Er waren ook mensen die de kant van de Duitsers kozen.

Jodenvervolging

De Duitsers wilden alle Joden vernietigen. Daardoor merkten de Joden al snel de gevolgen van de bezetting. Ze verloren hun werk en spaargeld. In winkels, bioscopen, parken en cafés hingen bordjes met de tekst: "Verboden voor Joden". Ook moesten ze een gele ster op hun jas dragen, waar het woord "Jood" op stond. Vanaf 1941 voerden de Duitsers de Overijsselse joden naar concentratiekampen af. Na de bevrijding bleek dat 60 joodse mensen uit het huidige Hof van Twente de verschrikkingen van de oorlog niet hadden overleefd. In Diepenheim zijn drie straten vernoemd naar Joodse families die in de oorlog zijn afgevoerd.

Bombardement Goor

Op 24 maart 1945 werd Goor getroffen door een ramp. Amerikaanse bommenwerpers gooiden 80 bommen op het centrum van Goor. Hierbij kwamen 70 mensen om het leven. De Amerikanen wilden eigenlijk Duits afweergeschut bombarderen, maar moesten door laaghangende mist terugkeren. Op de terugweg vlogen ze over Goor. De Amerikanen wisten dat Goor een belangrijke plek voor de Duitsers was. Het lag vlakbij het Twentekanaal en er lagen veel wapens opgeslagen. Daarom besloten de Amerikanen hun bommen op de stad te laten vallen. Alle huizen in de Grotestraat tussen Wijnkamp en de Spoorstraat werden verwoest. Rondom de Schoolstraat werden ook veel huizen verwoest.

Vrij!

Aan het begin van de lente in 1945 naderden Engelse en Canadese soldaten Overijssel. Na felle gevechten met de Duitsers werd Haaksbergen op 1 april als eerste plaats in Overijssel bevrijd. Diezelfde dag werd ook Diepenheim bevrijd. Op 4 april volgde Delden en op 8 april Goor en Markelo. De oorlog was eindelijk voorbij.