Geheime missie

Kaartenmaker aan het werk

Tijd van ontdekkers en hervormers

Plattegrond

Wil je een adres zoeken? Of weten hoe je ergens komt? Je hoeft de computer maar aan te zetten en je vindt allerlei plattegronden. Sommige plattegronden kun je veranderen in luchtfoto's. Of je klikt op de straat en je kunt er in rondkijken. En als je twee plaatsen intypt, berekent de computer de snelste route. Makkelijk toch? In de Middeleeuwen was dat anders. Er waren weinig kaarten. En ze waren niet betrouwbaar.

Geheime opdracht

Die onbetrouwbare kaarten waren niet handig. Daarom besloot de koning, Filips II (de tweede), dat hij nieuwe kaarten wilde hebben van alle belangrijke steden in Nederland. Hij gaf de bekende kaartenmaker Jacob van Deventer opdracht om de kaarten te tekenen. De koning liet Jacob beloven dat hij niemand iets zou vertellen over zijn opdracht. Stel dat de kaarten in handen van een vijand zouden vallen! In 1560 was Enschede aan de beurt.

Geen moderne meetapparatuur

Om een betrouwbare kaart te maken, moeten de afstanden kloppen. Jacob had geen moderne meetapparatuur zoals wij nu hebben. Daarom moest hij de lengte van de wegen meten door het aantal stappen te tellen dat hij nodig had om een straat uit te lopen. Iedere stap was 75 cm. Om fouten te voorkomen, liep hij iedere straat in Enschede twee keer.

Belangrijk

De kaart van Jacob van Deventer is heel belangrijk. Door deze kaart weten we dat Enschede na iedere stadsbrand weer herbouwd is volgens het stratenpatroon dat Jacob tekende. Van de meeste gebouwen die op de kaart staan, is niks meer bekend. Alleen de kerk is nog te herkennen. Waarschijnlijk staat ook het oude stadshuis op de kaart, op de plek waar nu het Ei van Ko is. Dit stadshuis zou in 1585 vervangen zijn.