Charles de Maere en de familie van Heek

De textielindustrie

Tijd van burgers en stoommachines

Weven

Al eeuwenlang probeerden de boeren in Twente extra geld te verdienen door 's avonds linnen te weven. Linnen werd gebruikt om kleding van te maken. Daardoor waren de boeren in Twente ervaren wevers. Dat kwam de handelaar Willem de Clerq goed uit. Hij wilde in Overijssel, met hulp van de Engelsman Thomas Ainsworth, grote katoenweverijen opzetten. Linnen begon in de 19de eeuw een ouderwetse stof te worden. Katoenen stof was de nieuwe mode.

De weefschool

Een lap stof weven kostte de boeren veel tijd. Thomas Ainsworth kende nieuwe manieren, waardoor het weven veel sneller ging. In speciaal opgerichte scholen leerde hij wevers deze technieken. De eerste weefschool stond in Goor.

Kinderarbeid

Veel mensen vonden een baan in de weverijen. Dat waren niet alleen volwassenen. Ook kinderen uit arme gezinnen werkten in de weverijen. Zij moesten extra geld voor hun familie verdienen. Dat was zwaar. Soms werkten ze wel 15 uur per dag. In 1874 werd er een nieuwe wet aangenomen. Kinderen jonger dan twaalf jaar mochten niet langer in de fabriek werken.

Machines

In de eerste weverijen in Twente werd alle stof met de hand gemaakt. Volgens Thomas Ainsworth kon je beter veel mensen laten weven dan een dure machine kopen. Anderen besloten om toch om weverijen met machines te bouwen.

De fabrieken komen

Charles de Maere en de familie Van Heek speelden een grote rol in de textielindustrie in Enschede. In 1832 opende De Maere een bontweverij op landgoed Nieuwlust in Lonneker. Datzelfde jaar brandde de fabriek af. In 1833 opende de nieuwe fabriek, samen met een garenweverij op landgoed Schuttersveld. In 1856 nam Hendrik Jan van Heek de fabrieken over. Onder zijn kleinzonen ontstonden er twee nieuwe bedrijven: Van Heek & Co en Gebroeders van Heek.

Van Heek & Co

Van Heek & Co groeide uit tot een groot bedrijf met veel fabrieken. De fabrieken stonden in een lange rij van de Noorderhagen in het stadscentrum,langs de spoorlijn naar Gronau, tot voorbij de Oliemolensingel. In 1910 was Van Heek & CO de grootste textielonderneming van Nederland. Het bedrijf sloot in 1967 de deuren toen de textielindustrie instortte. De andere fabriek van de familie, Gebroeders van Heek, werd in1981 gesloten.