De Lantaarn

Popcultuur

Tijd van televisie en computers

De Lantaarn aan de Schapenmarkt in Hellendoorn is een begrip voor muziekliefhebbers tot ver buiten de gemeentegrenzen. Op Hemelvaartsdag 1983 begonnen Rob en Brendy Telgenkamp een horecagelegenheid in het pand van voormalige discotheek Het Mandje aan de Joncheerelaan in Nijverdal. Zij noemden de kroeg De Lantaarn, naar een oude gaslamp die buiten op de veranda hing. Achter vestigden zij een camping met dezelfde naam, maar echt rendabel werd deze niet. In 1985 ontstond het idee om livemuziek-avonden te organiseren, in eerste instantie eenmaal per maand. Aanvankelijk werd er Dixieland muziek gespeeld, maar al snel werd het de Blues. De bluesnight- avonden waren een doorslaand succes, met onder andere bands als Living Blues, The MuskeeGang, de Gigantjes en Plus Doreen. Door bezwaren van buurtbewoners lukte het niet om elke week livemuziek te organiseren en bleef het bij eens in de 14 dagen.

Verhuizing naar Hellendoorn

Ondertussen liep de huurbaas van het pand rond met plannen voor nieuwbouw op het terrein. De Telgenkamps moesten naar een ander onderkomen uitzien. In het centrum van Hellendoorn draaide het parochiecentrum 't Schoap minder goed. Men had het pand flink vertimmerd om het geluidsdicht te maken, maar het publiek liet het op de discoavonden afweten.
Rob en Brendy kwamen in 1991 in loondienst bij 't Schoap. Dat betekende dat ze ook begrafenissen en feesten moesten regelen. In 1993 namen ze het pand over en maakten er een Bluescafé van. De merknaam De Lantaarn verhuisde mee naar Hellendoorn. Steeds bekendere artiesten traden er op. De bands kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Europa en Amerika. Regelmatig kwamen er mensen uit het hele land of uit België en Duitsland naar Hellendoorn om hun favoriete band te zien spelen.

Dauwpop

In 1995 organiseerde Rob Telgenkamp voor de eerste keer een muziekfeestje voor de dauwtrappers op Hemelvaartsdag. Het was het begin van een nieuwe traditie. Het begon als een festival met vier bandjes op een podium en 1.100 bezoekers. Ondertussen heeft het Dauwpopfestival meerdere podia met vele bekende artiesten en gemiddeld zo'n 10.000 bezoekers uit de wijde omgeving. Het terrein bevindt zich nog steeds aan de Luttenbergerweg, tegen de bosrand aan de westzijde van de Hellendoornse berg.

Jaarwisseling

De muzikale ondernemer van Hellendoorn was ook verantwoordelijk voor het nieuwjaarsfeest op de Nijverdalse evenenementenweide. Elk jaar was het terrein met verschillende tenten met eigen muziekstijlen uitverkocht. De Lantaarn bood inmiddels ook een breder aanbod aan muziekstijlen, waaronder classicavonden en skihutparty's.
Sjoerd van Baars volgde de pioniers Rob en Brendy Telgenkamp op. Het echtpaar heeft Hellendoorn de afgelopen decennia stevig op de muzikale kaart gezet. De economische crisis speelt helaas muzikale ondernemers ook parten. Van Baars heeft zijn bedrijf in 2012 met spijt in het hart failliet moeten laten verklaren. Andere ondernemers proberen De Lantaarn weer nieuw leven in te blazen.