Avonturenpark Hellendoorn

Van ontspanningsoord tot attractiepark

Tijd van wereldoorlogen

In 1936 bouwde Jan van den Berg senior het theehuis Ons Ideaal, waarmee hij de basis legde voor het huidige Avonturenpark Hellendoorn. Hij koos een plek boven op de Hellendoornse berg aan de rand van het bos. Er werd een terras aangelegd dat prachtig uitzicht bood over de es en het dorp. Om het ook voor kinderen aantrekkelijk te maken werd er een speeltuin bij gebouwd. Jong en oud konden zich er vermaken.

Elf Provinciën

In 1938 veranderde Van den Berg de naam van zijn theehuis in De Elf Provinciën. In 1947 werden een doolhof en een sprookjestuin aangelegd. In die tijd trok de locatie al bezoekers van ver buiten Hellendoorn. In de jaren zeventig kwamen de eerste attracties, zoals de Oldtimers, een Monorail en de Casa Magnetica. In deze jaren werd ook het restaurant overgenomen. Er kwam een zeeleeuwenshow en een avonturenslang. In 1978 veranderde de benaming in Avonturenpark.

Avonturenpark

Het aantal mensen dat met de auto kwam nam sterk toe. Men legde daarom een parkeerterrein aan. Ook kwamen er parkeer/verkeersregelaars. Dit was ook wel nodig, want op een mooie zomerse dag stond het verkeer richting het Avonturenpark soms al vast in het dorp. Het aantal attracties groeide sterk. Het moest steeds spectaculairder zijn. Ook het aantal shows werd aanzienlijk uitgebreid. De infrastructuur op het park werd voortdurend verbeterd.

Landelijke bekendheid

In 2002 werd het park overgenomen door Grévin & Cie. Het sprookjesbos werd verwijderd. Volgens de directeur moesten zijn medewerkers steeds vaker uitleggen wie Roodkapje was. Ouders vonden het kennelijk gemakkelijker om de kinderen voor de televisie te zetten dan om sprookjes voor te lezen. De kinderen wilden volgens hem meer beweging en dynamiek. De sprookjesfiguren maakten plaats voor televisiekarakters. Later verdween ook de doolhof. Het park met zijn 30 attracties en shows trekt jaarlijks veel bezoekers, vooral gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar. Veel scholieren uit de omgeving vinden er 's zomers een vakantiebaantje. Het Avonturenpark kan met recht een toeristische topattractie genoemd worden en geeft Hellendoorn naamsbekendheid in het hele land.