Gas, water, licht en riool

Moderne voorzieningen

Tijd van televisie en computers

Niet douchen?

Hoe zou het zijn om te wonen in een huis zonder gas, licht en stromend water? Je kunt niet zomaar even douchen of je telefoon of tablet opladen. Ook zou het in de winter flink koud in huis zijn. Nog niet zo lang geleden was het heel normaal dat er thuis geen gas, licht en stromend water was. Vraag je opa of je oma maar eens.

Stroom

Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werd Bathmen aangesloten op het elektriciteitsnet. In het buitengebied om Bathmen heen duurde dat nog tot in de jaren vijftig. Ineens werd het mogelijk om elektrische verlichting aan te leggen. De oude petroleumlamp (lamp die brandde op petroleum) kon de deur uit. Elektriciteit zorgde ook voor de komst van andere apparaten in huis, zoals stofzuigers en koelkasten.

Water

Als je water nodig had, haalde je dat uit met een emmer uit een put. Of je ging naar de waterpomp. Maar een goede plek met schoon drinkwater was in Bathmen steeds lastiger te vinden. Terwijl de mensen schoon drinkwater steeds belangrijker gingen vinden. In de loop van de 20ste eeuw werden de huizen in Bathmen daarom aangesloten op de waterleiding. Rond 1970 kwam er in alle huizen in Bathmen water uit de kraan.

Riolering

Had je vies water, dan gooide je dat vroeger in de sloot of in een zinkput. De boeren konden hun afvalwater kwijt in de gierkelder. Op een gegeven moment werd het in het dorp Bathmen steeds lastiger om een goede plek voor de stinkende zinkput te vinden. Daarom werden de huizen in Bathmen vanaf 1960 aangesloten op de riolering. Het afvalwater gaat nu via het afvalwaterzuivering naar de Schipbeek. Pas in 2004 zijn de laatste huizen in Bathmen op de riolering aangesloten.

Lekker warm

Vroeger was het vaak koud in huis. Alleen de woonkamer en keuken werden verwarmd met een haard of kachel. Koken gebeurde boven het vuur en later een fornuis, kachel of petroleumstel. Voor het petroleumstel had je de petroleum nodig. Je kon het kopen van de petroleumboer. Hij ging met zijn paard en wagen langs de boerderijen. Vanaf de jaren zeventig werden de huizen aangesloten op aardgas. Dat betekende centrale verwarming en koken op gas.

Help brand!

Niet alleen werd het wonen in Bathmen steeds beter. Ook bij de brandweer veranderde er veel. Brak er voor 1850 brand uit, dan moest er met emmers en ladders geblust worden. In 1850 werd de eerste brandspuit aangeschaft. Sindsdien ging het blussen van branden beter. In de 20ste eeuw veranderde er veel bij de brandweer. De handpomp werd vervangen door een moterspuit en tankauto. In 1958 kreeg Bathmen een eigen brandweergarage. Naast het bestrijden van brand moet nu brandweer nu helpen bij ongevallen. Zie je een brandweerauto de kazerne verlaten? Dan is dat vaak voor een ongeluk op de A1.