Hallo wereld!

Contact met anderen

Tijd van burgers en stoommachines

Razendsnel

Je hoeft de televisie, computer of radio maar aan te zetten, en je weet wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Vaak kun je zelfs via een live-uitzending meekijken of luisteren, zoals bij een belangrijke voetbalwedstrijd. En wil je je vrienden wat vertellen, dan kun je via een tablet of computer chatten of je pakt je mobiele telefoon. In onze tijd verspreidt het nieuws zich daardoor razendsnel.

Kooplieden en kermisklanten

Vroeger ging het nieuws zich veel langzamer. Lange tijd waren mensen afhankelijk van rondreizende kooplieden en kermisklanten. Zij kwamen op veel plekken en vertelden de nieuwtjes door. Als een boodschap heel snel overgebracht moest worden, werd een bode te paard op pad gestuurd.

Brieven schrijven

Je kon ook een brief schrijven. Vanaf 1825 reden er postkoetsen over de verharde weg van Bannink naar Holten. De postkoets leverde de post voor Bathmen bij herberg "de Oude Molen" af. In 1868 kreeg Bathmen een hulppostkantoor. De beheerder van het postkantoor bracht de post rond. Een paar jaar later breidde het postkantoor uit door de komst van de briefkaarten. Mensen gingen daardoor meer post versturen. In 1892 werd meneer Volkers postbode. Hij bracht de post met een hondenkar rond.

Tv bij de buren

Al voor de Tweede Wereldoorlog konden de Bathmenners het nieuws via de radio volgen. De telefoon en televisie kwamen pas veel later. In de jaren zestig van de 20ste eeuw werd de televisie steeds populairder. Omdat lang niet iedereen een televisie kon kopen, keken alle buren samen bij degene die wel een televisie had. In dezelfde periode lieten steeds meer mensen een telefoonlijn aanleggen. Had je geen telefoon thuis, dan kon je vaak wel bij één van je buren bellen. Rond 1910 hadden alleen de belangrijkste mensen in het dorp, zoals de dokter, een telefoon.