De grote stad in de buurt

Tijd van regenten en vorsten

Buitenhuizen buiten Amsterdam

In de 17 en 18e eeuw trokken veel rijke mensen uit Amsterdam in de zomer naar buiten de stad. In de regio tussen Vecht en Eem kon je goedkoop grond kopen om huizen op te bouwen. Ook kon je daar genieten van de gezonde boslucht. In de zomermaanden was Amsterdam helemaal geen prettige plek om te wonen. Het was er warm en de grachten stonken ontzettend. Daarom verbleven rijke mensen de hele zomer buiten de stad.

Nieuwe buitenhuizen

De rijke Amsterdammers kochten oude kastelen. Die verbouwden ze tot luxe buitenverblijven met grote tuinen. Ook werden er nieuwe buitenplaatsen gebouwd. Deze kwamen vooral in de buurt van Breukelen, Loenen, Baarn en Eemnes. Van veel van deze buitenhuizen is niks meer te vinden. De buitenhuizen in 's Graveland kun je nog wel bezoeken.

Twee keer verhuizen in een jaar

In de zomer vonden er grote verhuizingen plaats naar de buitenhuizen. Sommige eigenaren van de buitenhuizen waren heel rijk. Zij hadden alle spullen zoals meubels en servies dubbel. Maar de meeste eigenaren lieten in het voorjaar de hele inboedel van Amsterdam naar buiten verplaatsen. In de herfst gingen alle spullen weer terug naar Amsterdam. Zelf reden de bewoners in een calèche vanuit de stad naar het buitenhuis.

De eerste forensen

In de 19e eeuw kwamen er ook mensen uit de stad permanent in het gebied wonen, de forensen. Dit was alleen mogelijk als je rijk was. Het vervoer van en naar de stad was namelijk vrij duur. Vanaf 1874 reed er een trein langs Naarden-Bussum, Hilversum en Baarn. In 1882 ging de Gooise Stoomtram op het traject Amsterdam-Naarden-Laren-Hilversum rijden. Deze tram reed ook langs Huizen en Blaricum. Dit zorgde ervoor dat het steeds makkelijker werd om van huis naar het werk te reizen.

Schoner en goedkoper buiten de stad

Er waren verschillende redenen om buiten de stad te gaan wonen. Allereerst was lucht er schoon en dit was beter voor de gezondheid. Ook was het voor de rijke bewoners voordelig om buiten Amsterdam te wonen. In Amsterdam betaalde je veel belasting door de grote uitgaven van de stad.

Steeds meer forensen

In de loop van de tijd kwamen er steeds meer forensen. Door de groei van de bevolking werden de gemeenten groter. Ook verdween het dorpse karakter grotendeels. Bussum en Hilversum zijn hier voorbeelden van.