RCH schittert in 1923 en 1953

Heemsteedse voetbalclub twee keer landskampioen

In zijn ruim 100-jarig bestaan heeft voetbalclub RCH vele prijzen in de wacht gesleept. Maar die in 1923 en 1953 waren legendarisch: landskampioen voetbal.

In 1953 werd Racing Club Heemstede (in 1911 opgericht in Haarlem) voor de tweede maal Nederlands kampioen (rechts een foto van het kampioenselftal). In het uitverkochte Feyenoordstadion wist de club in de verlenging de beslissende wedstrijd tegen Eindhoven met 2-1 te winnen. In de voorbeschouwing werden RCH weinig kansen toegedicht tegen de andere clubs uit de kampioenspoule: Vitesse, Sparta en Eindhoven. Het kampioenschap werd in Heemstede op grootse wijze gevierd.

Loek Biesbrouck
Grote man bij RCH in die dagen was aanvoerder Loek Biesbrouck. Hij kwam 19 maal uit voor het Nederlands elftal, waarvan 12 keer als aanvoerder. Hij is de club zijn leven lang trouw gebleven. Loeki de Leeuw, het vroegere leeuwtje van de STER, is naar hem vernoemd.

Ook in 1923 waren de RCH'ers landskampioen geworden, toen ze in de beslissingswedstrijd Willem II met 4-2 wisten te verslaan. Echter, toen voetbalde RCH nog in Haarlem. Er was daarna een officiële ontvangst bij het gemeentebestuur. Ter ere van de kampioen werd een concert gegeven op de Grote Markt en ter afsluiting werd een receptie georganiseerd.

Verhuizing naar Heemstede
Door de successen van RCH was de club in die tijd erg populair geworden. Er was een zeer grote toeloop van nieuwe leden, met als resultaat 57 elftallen in 1930. Dat betekende dat RCH, spelend aan de Middenweg in Haarlem, een veldtekort had om alle elftallen te kunnen laten voetballen. In die tijd bestreed de gemeente Heemstede de werkloosheid met grote bouwprojecten. Een van die projecten was de aanleg van een sportcomplex op de moerassige grond bij het Oude Slot. De gemeente Heemstede wist RCH te verleiden om naar Heemstede te komen om daar gebruik te maken van vijf voetbalvelden. In 1932 verhuisde RCH naar het gemeentelijk sportpark in Heemstede.

De twee in 1920 gebouwde zittribunes verhuisden mee. Ze zouden tot in de jaren vijftig dienst doen naast de prachtige in Engelse stijl gebouwde hoofdtribune, die in 1978 helaas door brand werd verwoest. Het nieuwe sportcomplex werd op 21 augustus 1932 ingewijd met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax. RCH won die wedstrijd met maar liefst 9-4.

Fraaie kantine
In opdracht van RCH werd in 1932 een sportkantine gebouwd. Dit karakteristieke houten gebouw, tegenwoordig een gemeentelijk monument, heeft de vorm van een rechthoek met overstekende dakrand. De stijl is verwant aan die van de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959).

Op het sportcomplex aan de Sportparklaan spelen naast de andere voetbalclubs VV Heemstede en VEW ook de hockeyclub Alliance, de honk- en softbalvereniging RCH/Pinguins en de tennisclub HBC.