De Glazen Boerderij

Energiezuinige gebouwen voor de toekomst

Tijd van televisie en computer

Met elkaar geven we de wereld van vandaag door aan de generaties van morgen. Wat wij nu doen, heeft invloed op de toekomst. We zijn zuinig op de aarde. De gebouwen en spullen die we nalaten moeten duurzaam zijn. Dat betekent dat ze milieuvriendelijk en energiezuinig zijn. Maar hoe doe je dat als je een bijzondere historische én moderne Glazen Boerderij in Schijndel ontwerpt?

Een lege plek

In de Tweede Wereldoorlog werd de dorpskern van Schijndel gebombardeerd. Veel huizen waren kapot. In bekende steden als Krakow (Polen) werd het oude centrum herbouwd. Schijndel deed dat niet. Het dorp moest vooruit. Er kwam een moderne markt. Dat was een groot en leeg plein.

De glazen boerderij

Architect Winy Maas is bekend van de Markthal in Rotterdam. Winy groeide op in Schijndel. Hij wilde iets doen aan het grote lege marktplein in zijn geboortedorp. Op deze opvallende plek in het hart van Schijndel moest een bijzonder gebouw komen. Winy bedacht een Glazen Boerderij. Geen echte boerderij, maar een glazen gebouw met een speciale print. Daarmee herinnert hij de mensen aan de oude boerderijen die vroeger in Schijndel stonden. Zo maakte Winy een historisch gebouw in een moderne uitvoering.

Nieuwe bouwtechnieken

De gevel van de Glazen Boerderij bestaat uit zo'n duizend verschillende glasplaten. Vroeger was het onmogelijk om een glazen huis te bouwen. Nu kan dat wel. De bouwtechniek is veranderd. Met isolatieglas kun je zelfs een glazen huis opwarmen of afkoelen.

Energiezuinig

De Glazen Boerderij is energiezuinig. Het gebouw heeft een installatie die tegelijkertijd kan koelen en verwarmen. Je kunt dan bijvoorbeeld één kamer koelen, terwijl je een andere kamer verwarmt. De energie die vrijkomt bij het koelen, wordt gebruikt om te verwarmen. Zo bespaar je energieverbruik en maak je een gebouw energiezuinig.

Monumenten voor de toekomst

Het is belangrijk om na te denken over duurzaamheid, zodat mensen gebouwen ook in de toekomst blijven gebruiken. Bijzondere monumentale gebouwen blijven dan behouden voor de generaties in de toekomst en herinneren ons aan onze geschiedenis. Misschien wordt de Glazen Boerderij in de toekomst ook een monument. Wie weet!