Edith Stein

Slachtoffer van het anti-joodse Naziregime

Het joodse meisje Anne Frank is wereldberoemd geworden door haar dagboeken. Ze stierf in concentratiekamp Bergen-Belsen. Minder bekend is zuster Edith Stein, die vanuit het karmelietenklooster in Echt naar Auschwitz werd gedeporteerd en direct na aankomst werd vergast. In 1998 werd ze heilig verklaard.

Edith Stein

Edith Stein werd geboren in 1891 in een streng gelovig joods gezin. Twee jaar eerder was haar familie vanuit Polen naar Duitsland verhuisd. Edith was slim en studeerde en werkte aan verschillende Duitse universiteiten. Van joods werd ze atheïst was, maar later bekeerde ze zich tot het katholicisme. In 1934 trad ze in Keulen in het Karmelietessenklooster in als zuster Teresia Benedicta a Cruce.

Adolf Hitler en het nazisme

Op dat moment was Adolf Hitler kanselier van Duitsland en kreeg zijn nationaalsocialisme steeds meer aanhang en macht. Het antisemitisme nam eind jaren '30 steeds hardere vormen aan. Uit angst het klooster in gevaar te brengen vertrok

Edith Stein in 1938 naar het Karmelietessenklooster in het Limburgse Echt. Haar zus Rosa ging met haar mee.

Niet veilig

In Nederland dachten de zusjes veilig te zijn. Maar niets was minder waar. In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. In het voorjaar van 1942 startten de Nazi's met de 'Endlösung': het systematisch uitroeien van alle Joden die in Duitsland en de bezette gebieden woonden.

Auschwitz-Birkenau

Al in augustus 1942 werden Edith en Rosa opgepakt en op transport gesteld naar 'doorgangskamp' Westerbork. Van daar uit werden ze samen met honderden andere joden in een goederentrein naar concentratiekamp Auschwitz-Birkenau gebracht. Onmiddellijk na aankomst werden Edith en Rosa op 9 augustus 1942 vergast.

Heilig verklaard

Op 1 mei 1987 werd Edith Stein zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II. De heiligverklaring volgde op 11 oktober 1998. Haar kerkelijke feestdag is 9 augustus.