Koloniën van Weldadigheid sluiten aan bij het netwerk van de Canon van Nederland

Actueel

De Koloniën van Weldadigheid zijn toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. De officiële markering van de toetreding vond plaats in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord in het bijzijn van leerlingen van OBS de Kievitshoek uit Wilhelminaoord en gedeputeerde Nelleke Vedelaar. In het Canonnetwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. De historische locaties in Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid zijn als sleutelstuk opgenomen en vertellen een verhaal bij het venster Koning Willem I.   

Aansluiting Koloniën van Weldadigheid. Fotograaf: Richard Lamberst

De toetreding tot de Canon van Nederland vond plaats door middel van het onthullen van een bordje in Museum de Proefkolonie. Gedeputeerde Vedelaar deed dit samen met een leerling van de school in Wilhelminaoord. De Canon is een inspiratiebron voor het onderwijs. Sinds 2010 is deze opgenomen in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs. Ook in het Nationaal Gevangenismuseum komt het Canonbordje te hangen. De twee organisaties zijn als bezoekerscentra opgenomen in het Canonnetwerk.  

Bekijk hier de Koloniën van Weldadigheid op de website van de Canon. 

De Koloniën van Weldadigheid 
Tussen 1818 en 1825 worden zeven Koloniën van Weldadigheid aangelegd in Noord-Nederland en Vlaanderen. Doel van de binnenlandse landbouwkoloniën is armoede bestrijden met werk en opleiding. In de vrije Koloniën krijgen de nieuwe bewoners werk, onderwijs en onderdak in voor hen gebouwd koloniehuisje, in de onvrije Koloniën krijgen ze een plek in een zogenaamd gesticht. De speciaal hiervoor ontworpen landschappen en gebouwen maken dat Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen in Nederland samen met Wortel-Kolonie in Vlaanderen UNESCO Werelderfgoed zijn.