De Canon van Nederland is vernieuwd! Lees hier wat er is veranderd en waarom.

Een Duitse zeppelin bombardeert Londen

Actueel
Duitse zeppelin bombardeert Londen

In 1914 breekt een grote oorlog uit. In deze oorlog staan de 'centralen' tegenover de 'geallieerden'. De centralen zijn Duitsland, Oostenrijk en Turkije. De geallieerden zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en vanaf 1917 ook de Verenigde Staten van Amerika. Later wordt deze oorlog de Eerste Wereldoorlog genoemd. De oorlog wordt vooral uitgevochten in kilometerslange loopgraven.

Voor het eerst in de geschiedenis vechten de soldaten van deze landen ook in de lucht met elkaar. Vliegtuigen worden in die tijd meestal alleen gebruikt om gebieden te verkennen. Sommige vliegtuigen gooien ook bommen op steden van de vijand. Maar vliegtuigen kunnen nog niet veel bommen vervoeren. Zeppelins kunnen dat wel. Een zeppelin is een 'luchtschip' in de vorm van een sigaar, die in de lucht blijft door waterstof. Daarom gebruikt het Duitse leger vanaf 1915 veel zeppelins om Engeland, en vooral de Engelse hoofdstad Londen, te bombarderen. Honderden keren gooien Duitse zeppelins tienduizenden kilo's bommen op Engeland en andere gebieden.

Ook op 9 september 1915 bombardeert een Duitse zeppelin Londen. In totaal sterven ongeveer 700 mensen in Londen door de aanvallen van Duitse zeppelins. Zeppelins zijn wel erg kwetsbaar, omdat ze zo groot zijn en met waterstof gevuld zijn. Waterstof kan heel snel in de brand vliegen. Het Britse leger schiet op de Duitse zeppelins, zodat ze in brand vliegen. Toch blijft de bevolking erg bang voor de bombardementen vanuit de lucht.