Market Garden

Leerlingentekst

Tijd van wereldoorlogen

Heb je wel eens gehoord van Operation Market Garden? Dat is een actieplan dat in 1944 werd bedacht door de Britse commandant Montgomery. Hij hoopte dat door de uitvoering hiervan een einde zou komen aan de Tweede Wereldoorlog.

Bezetting van de bruggen

Het plan van Montgomery bestond uit twee delen. Eerst zouden er in de buurt van Arnhem, Nijmegen en Eindhoven duizenden parachutisten landen. Zij moesten de Duitsers die de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn bezet hielden, verrassen. Daarna zouden de grondtroepen komen om de Duitsers te verslaan. Op 17 september 1944 werd het plan uitgevoerd. Vijfendertigduizend Canadese, Britse en Poolse soldaten sprongen uit vliegtuigen. Zo snel zij konden, trokken zij naar de bruggen over de grote rivieren. Daar verrasten zij de Duitsers, bezetten de bruggen en wachtten op de grondtroepen.

 

Luchtlandingen bij Ede

De Britse parachutisten hadden de opdracht om de bruggen bij Arnhem in te nemen. Zij landden op de heidevelden tussen Ede, Renkum en Wolfheze. De eerste landing was op zondag 17 september. Op maandag de 18e landde de tweede groep. In totaal landden hier zo'n tweeduizend parachutisten. Om ervoor te zorgen dat zij veilig op de grond zouden komen, werden eerst vliegveld Deelen, de kazernes en de spoorlijn in Ede gebombadeerd. Daar zaten de Duisters namelijk ook. Maar omdat de bombardementen mislukten, konden de Duitse soldaten en de ss-ers de Britten op de hei aangevallen. Daardoor stierven zo'n tweehonderd Britse soldaten.

 

Operation Market Garden mislukt

Het Duitse leger gaf zich niet zomaar over. Er werd flink gevochten bij de bruggen. De parachutisten hadden behoefte aan hulp van de grondtroepen. Die lieten helaas te lang op zich wachten. Daardoor mislukte het plan van Montgomery. Ter herinnering aan deze operatie worden de landingen ieder jaar op de hei van Ede herdacht.