Leerkrachten

Overblijfselen van de bezetting

De bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog heeft sporen achtergelaten in de gemeente Noordenveld. Ook hier overleefden veel mensen de oorlog niet. Op verschillende plaatsen in de gemeente zijn monumenten te vinden ter nagedachtenis aan deze slachtoffers. Een ander overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog is het vliegveld bij Peest dat door de Duitsers werd gebouwd.

Vliegveld bij Peest

In de zomer van 1940 beginnen de Duitsers met de aanleg van een vliegveld bij Peest. Ze bouwen een pompstation, een centrale, een zendstation, een wachtpost, een bunker en een brandweerkazerne. Al gauw blijkt het geen goed vliegveld te zijn. Daarom wordt er weinig gebruik van gemaakt. Wanneer de oorlog bijna ten einde is, blazen de Duitsers de meeste gebouwen bij het vliegveld op. Hiermee willen ze voorkomen dat de bevrijders het vliegveld in gebruik nemen. Tegenwoordig zie je bijna niets meer van het vliegveld.

De bunker

Bij dit vliegveld staat ook een bunker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient de bunker als telefooncentrale en uitwijkbunker. In de bunker bevinden zich drie vertrekken, een toilet en een lange gang. Na de oorlog is deze bunker voornamelijk een speelplaats voor de kinderen uit Peest. Momenteel is de bunker afgesloten voor het publiek. Vooral vleermuizen hebben hier nu onderdak gevonden.

Een nepvliegveld

In de zomer van 1940 bouwen de Duitsers ook een nepvliegveld. Hiermee willen ze vijandelijke vliegers in de war brengen. De Duitsers plaatsen er zelfs een houten nepvliegtuig. Ze hopen dat dit vliegveld gebombardeerd wordt. Dan blijft het echte vliegveld gespaard. Er gaan verhalen dat de geallieerden dit al snel in de gaten hadden. Bij wijze van grap lieten ze daarom houten nepbommen op het nepvliegveld vallen.

Hitlerring

Bij Westerveen ligt een veenplas die in de Tweede Wereldoorlog wordt vergroot en dieper uitgegraven om in geval van brand genoeg bluswater te hebben. De vorm heeft iets weg van een hakenkruis. Daarom krijgt de plas de bijnaam 'Hitlerring'. Volgens sommigen hebben de Duitsers echt een bluswaterreservoir in de vorm van een hakenkruis willen graven.

Monumenten in Noordenveld

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn er in de gemeente Noordenveld verschillende monumenten te vinden.

  • Een
    Op de begraafplaats aan de Vennootsweg in Een staat een monument. Het monument is ter nagedachtenis van de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog uit Een. Het monument is geadopteerd door de scholieren van de openbare en de christelijke basisschool uit Een.
  • Huis ter Heide
    Op 10 april 1945 komen zes Franse parachutisten om na gevechten met Duitse soldaten. Drie van hen komen om in een boerenschuur die in brand geschoten wordt. Op deze plaats staat nu een monument ter nagedachtenis aan hen.
  • Norg - Bonhagen
    Dit monument is ter nagedachtenis aan tien verzetsmensen. Op 8 april 1945 worden zij door de Duitsers gefusilleerd op de plek waar nu het monument staat. De leerlingen van de openbare school in Norg hebben het monument geadopteerd.
  • Norg - Oosterduinen
    Op 8 april 1945 doden de Duitsers op deze plaats acht verzetsmensen. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan hen.
  • Norg - Brink
    Dit monument is ter nagedachtenis aan alle slachtoffers uit de gemeente Norg die het leven lieten in de Tweede Wereldoorlog maar niet op bestaande monumenten staan vermeld.
  • Veenhuizen
    In Veenhuizen staat een verzetsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers die in verschillende omstandigheden zijn omgekomen. Het monument bestaat uit een bank van veldkeien. De leerlingen van de openbare en de christelijke basisschool hebben het monument geadopteerd.
  • Peest - Westerveen
    Aan de vijver die in de volksmond bekend staat als 'Hitlerring' staat een monument. Dit monument is opgericht als bezinningsobject; het is geschonken door twee Drentse kunstenaars, Ko Vester en Jannie Boerema.
  • Roden - Julianaplein
    In 1944 barst in Limburg het oorlogsgeweld los. Veel mensen uit Limburg moeten vluchten naar het noorden. In januari 1945 komen vluchtelingen uit Velden aan in Roden. Daar worden ze goed opgevangen. De mensen krijgen een gastgezin en zijn al snel ingeburgerd. Na de oorlog bieden de Veldenaren de gemeente Roden een gedenkteken aan in de vorm van een pomp. Deze pomp staat nu aan het Julianaplein.
  • Roden - Norgerweg
    Op de begraafplaats in Roden staat ook een oorlogsmonument. Het is een gedenkmuur van rode baksteen met in het midden een witte natuurstenen gedenkplaat.
  • Peize - bevrijdingsmomument
    Het bevrijdingsmonument herinnert aan de bevrijding van Peize op 14 april 1945. Het monument bestaat uit een zwerfkei geplaatst op een voetstuk van veldkeien die een liggend esdoornblad (Maple leave) vormen. De vorm verwijst naar de vlag van de Canadezen die het dorp hebben bevrijd.