Leerkrachten

Veemarkt en feest

Een jaarmarkt is een, vaak uit de middeleeuwen daterende, jaarlijks terugkerende markt. Het woord markt is afkomstig van het Latijnse 'Mercatus' wat als betekenis, handel en markt, heeft. Deze benaming is in vele talen terug te vinden, bij ons in Nederland als markt, in het Duits ook als Markt, in Frankrijk als marché en in Engelse taal market.
De markt is ontstaan voor de handel in vee, grondstoffen en goederen. Jaarmarkten zijn daarnaast aangegrepen voor bijeenkomsten, ontmoetingen en vergaderingen. Tegenwoordig ligt de nadruk steeds meer op de lokale festiviteiten. Een jaarmarkt wordt meestal vergezeld door een kermis, concerten en feesten. Ook zijn er op de jaarmarkt vaak ambachtslieden aanwezig.

Vanaf 1500

In de middeleeuwen liggen de akkers niet bij de boerderij, maar verspreid over de landerijen. Om afstanden te overbruggen, het land te bewerken of oogst te vervoeren worden door boeren paarden gebruikt. Ook voor het trekken van karren met koopwaar of passagiers bewijst het paard zijn diensten. Paarden waren voor boeren onmisbaar.
Het fokken van paarden verschaft de boeren een extra bron van inkomsten. Op de paardenmarkten, ook wel jaarmarkten genoemd, krijgen boeren, kooplieden en handelaren, de kans om hun paarden te verhandelen. Zowel in Peize, Norg als Roden vinden nog steeds, paardenmarkten plaats. De markten zijn uitgegroeid tot grote dorpsfeesten die zelfs worden bezocht door buitenlandse kooplieden.

Norger markt

Vanouds is 24 augustus de marktdag in Norg, op die dag is het St. Bartholomeusdag. Het is niet bekend hoe lang de markt in Norg al bestaat, maar in ieder geval al vanaf 1500. De Norgermarkt wordt goed bezocht vanwege de gunstige ligging in Noord-Drenthe, op de grens van drie provincies. De markt heeft zelfs meer toeloop dan de Zuidlaardermarkt. Vanaf 1709 worden in Norg drie markten per jaar gehouden. Later komt hier nog een vierde bij, op de eerste dinsdag van september.
Op de markt worden vooral veel paarden verkocht, maar ook ander vee zoals runderen, schapen en ganzen. Daarnaast is er een warenmarkt, waar bijvoorbeeld brood wordt verkocht door bakkers uit de wijde omgeving. Deze broden worden Drentse Stoeten genoemd. Het deeg voor de broden wordt traditioneel met de voetzolen gekneed.

Jaarlijks zijn er nog steeds vier grote markten in Norg. De markt in mei is het belangrijkst. Er worden nog paarden verkocht maar de Norgermarkt is grotendeels een warenmarkt geworden. Het zijn nu vooral ruitersporters die naar de markt komen om paarden te kijken en te kopen. Rond de Norgermarkten wordt nog altijd veel georganiseerd. Bijvoorbeeld het bekende Concours hippique voor aangespannen paarden en verder de traditionele wedstrijden ringrijden.

Markt in Roden

Iedere vierde dinsdag van september vindt vanaf het jaar 1727 de Rodermarkt plaats. Dit is van oorsprong een vee- en warenmarkt maar door het teruglopende aanbod van vee is de laatste decennia de nadruk steeds meer op de warenmarkt en de festiviteiten komen te liggen.
De markt trekt vele duizenden bezoekers uit de wijde omgeving. Rondom deze markt wordt een groot aantal evenementen georganiseerd, waaronder een kermis op De Brink, grasbaanraces en een optocht met versierde wagens op zaterdag, de Rodermarktparade.

In het begin van de 20e eeuw komen de goederen over het water aan met onder andere de oliebollenkraam, de schiettent, de kop van jut, de fietsmolen, de viskraam en de draaimolen. Op handkarren worden de onderdelen van de kramen naar de brink gebracht. De kinderen uit Roden helpen graag mee, in ruil daarvoor krijgen ze soms een vrijkaartje voor de attractie.
Het gaat er in die tijd gemoedelijk aan toe, iedereen houdt rekening met elkaar. Over de zweefmolen worden bijvoorbeeld speciale afspraken gemaakt met de veehandelaren. Zo is de afspraak dat om 18.00 uur precies het vee weg moet zijn van de markt, zodat dan de bakjes in de molen gehangen kunnen worden.

Inwoners van Roden die ook graag wat geld willen verdienen aan de markt verbouwen hun voorkamer tot 'koffiehoes'. Hier wordt koffie en soep verkocht. Anderen verhuren de schuur als fietsenstalling.
De bakkers hebben het druk met het bakken van Drentse bollen. In de kroegen is er muziek van harmonicaspelers en komt er een 'moppentapper'. Deze vaak bekende Nederlandse conferencier moet publiek trekken. De generale repetitie is traditioneel alleen voor inwoners van Roden. Bewoners uit andere dorpen zijn hierbij niet welkom en worden, soms met harde hand, weggestuurd.

Peizer jaarmarkt

Over het ontstaan en de geschiedenis van de jaarmarkt in Peize is weinig bekend. Wel wordt vanaf 1978 weer een jaarmarkt in Peize georganiseerd. Deze jaarmarkt is altijd in augustus. Er zijn marktkramen en ook winkels uit Peize verkopen hun spullen op straat. Rond de kerk is jaarlijks de rommelmarkt te vinden. Overal zijn terrasjes en kinderen kunnen zich vermaken op de kermis.