Lestip

Activiteit:
Onderwijsleergesprek over kaart gebruik, lezen venstertekst, onderzoek kaarten maken vroeger en tegenwoordig.
Leerdoel(en):
Leerlingen kunnen de verschillende onderdelen op de eerste kaart van Drenthe onderscheiden.
Leerlingen weten de verschillen en overeenkomsten tussen het maken van kaarten vroeger en nu.
Lesmateriaal:
Digibord, eventueel afdrukken van de kaart van Pijnacker, pen en papier.
Voorbereiding:
Eventueel afdrukken van de kaart van Pijnacker.

In de klas
Bekijk ter introductie op het onderwerp een hedendaagse kaart van Drenthe, dit kan bijvoorbeeld via Google Maps. Waar wonen de leerlingen? Waarvoor is een kaart nodig? Wat is er allemaal te zien op de kaart? Lees vervolgens klassikaal de tekst uit de Drentse Canon over de eerste kaart van Drenthe. Bekijk deze kaart van Pijnacker via http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Drenthe_door_Cornelis_Pijnacker-gehele-kaart.jpg
Waar wonen de leerlingen op deze kaart? Waarvoor werd deze kaart gebruikt? Wat is er allemaal te zien op deze kaart? Waarvoor staan bijvoorbeeld de verschillende kleuren? Wat staat er bij het logo links boven de kaart? Eventueel kunt u de kaarten aan tweetallen leerlingen uitdelen en ze zelf uit laten zoeken waar de verschillende kleuren en afbeeldingen voor staan.
Vertel de leerlingen vervolgens dat het maken van kaarten vroeger heel anders ging dan tegenwoordig. Kunnen de leerlingen verschillen bedenken? En wat zou hetzelfde gebleven zijn? Schrijf dit op het bord.
Vervolgens lezen de leerlingen via de website van Willem Wever hoe er vroeger kaarten werden gemaakt en hoe dat nu gaat. Dit kan via:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/hoe-werden-vroeger-landkaarten-gemaakt
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/wetenschap-techniek/hoe-worden-landkaarten-gemaakt
Individueel vullen ze de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en tegenwoordig aan. Bespreek dit als alle leerlingen klaar zijn.

Extra lesmateriaal
Via www.entoen.nu zijn bij het venster 'De atlas van Major Blaeu' canonclips en filmpjes te vinden over het maken van kaarten. Ook via schooltv zijn verschillende filmpjes over kaarten en kaartlezen te vinden.