Activiteit:
Lezen venstertekst, onderwijsleergesprek over Romeinse tijd in Nederland, film kijken, SlO lesopdrachten maken.
Leerdoel(en):
Leerlingen weten dat Romeinen 2000 jaar geleden in een deel van Nederland aan de macht waren.
Leerling kan de Limes in Nederland aanwijzen op een kaart.
Leerling kan vestigingsplaats voordelen van een stad noemen.
Leerling kan de werking van een aquaduct uitleggen (extra opdracht).
Lesmateriaal:
Werkbladen, digibord, atlas, kleurpotloden.
Voorbereiding:
Werkbladen kopiëren.
In de klas
Lees eerst gezamenlijk de venstertekst Daar komen de Romeinen. De leerlingen weten nu dat de Romeinen niet de macht in het Drentse gebied hebben gehad. Er is een les ontwikkeld door het SLO, en wordt aangeboden via de website www.entoen.nu.
Inventariseer in een onderwijsleergesprek wat de leerlingen al weten over Romeinen in het algemeen en over Romeinen in Nederland in het bijzonder, bijvoorbeeld:
- Welke stad heeft een Romeinse oorsprong?
- Wanneer waren de Romeinen in Nederland?
- Waarom waren de Romeinen in Nederland?
- Waar waren de Romeinen in Nederland?
Bekijk vervolgens het filmpje over de Romeinen via http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030623_romeinen02.
Vervolgens maken leerlingen de opdrachten op de werkbladen, deze zijn te vinden op http://entoen.nu/doc/02_PO_Romeinse_Limes_SLO.pdf. De extra opdracht is voor leerlingen die snel klaar zijn met de andere opdrachten. Bespreek de antwoorden met uitzondering van de opdrachten.
Door de bovenstaande lesactiviteit hebben de leerlingen een beeld gekregen van het leven in de Romeinse gebieden in Nederland. Bekijk de foto's en film over de muntschat van Anloo bij het venster. De Romeinse vondsten in Drenthe geven blijk van handel met de Romeinen en de vraag naar Romeinse producten. Bedenk met elkaar waarom de Frisii toch geen onderdeel uit wilden maken van het Romeinse Rijk.
Extra materiaal
Via het canonvenster over de Romeinen op www.entoen.nu en http://entoen.nu/doc/02_PO_Romeinen_in_Nederland_SLO.pdf is meer lesmateriaal te downloaden over de Romeinen. De werkbladen gaan vooral over de gewoonten en gebruiken van de Romeinen en hun dagelijks leven.