Leerkrachten

Op vakantie

In 1910 werd in Drenthe de Provinciale Bond voor Vreemdelingenverkeer opgericht. In het begin was het doel van de vereniging vooral het verbeteren van de hotels en pensions in de provincie. Er werden cursussen in tafelbediening en het behandelen van wasgoed gegeven. In de Eerste Wereldoorlog stopte de Bond.
In 1929 kwam er een nieuwe vereniging: de Provinciale Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (PVVV). Zij gaven boekjes uit met hotels en in 1939 het toeristische handboek Mooi Drenthe.
Er waren maar weinig mensen die in die tijd op vakantie gingen. Alleen de allerrijksten konden zich een vakantie veroorloven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam daar verandering in. Door de toegenomen welvaart gingen meer mensen op vakantie.
In 1958 waren er al 29 VVV-kantoren in Drenthe en werden er 600.000 toeristische overnachtingen geteld. Om alle toeristen onderdak te kunnen bieden, werden er steeds meer kampeerterreinen en bungalowparken aangelegd.

Huttenheugte

Eén van die bungalowparken was de Huttenheugte, dat in 1972 werd geopend aan de dorpsrand van Dalen. Het was één van de vier Sporthuis Centrum parken in Nederland. Bijzonder was dat alle bungalows rondom een meer werden gebouwd. De bungalows waren erg luxe. Ze waren voorzien van een kleuren-tv, een centrale verwarming en een ligbad. In de loop der jaren is het park steeds verder uitgebreid met onder andere een groot tropisch zwembad.
De Huttenheugte is niet het enige bungalowpark in de gemeente Coevorden. In Wezuperbrug verrees recreactiepark 't Kuierpadtien, waar kan worden gekampeerd, maar er staan ook zomerhuisjes. Er zijn allerlei activiteiten te doen zoals zwemmen, skiën op een kunstskibaan en klimmen in een klimpark. Ook in bijvoorbeeld Erm en Aalden zijn bungalowparken te vinden.

Toeristische attracties

Waren plaggenhutten voor de allerarmsten vroeger bittere noodzaak, tegenwoordig zijn de hutten een toeristische attractie in openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. In 1954 bestond het dorp honderd jaar. Om dat te vieren werden er een paar plaggenhutten nagebouwd. Er was zoveel belangstelling voor de hutten, dat ze een blijvende plek kregen. Dat was het begin van het openluchtmuseum. Nu is het museum veel groter. Er staat onder andere een Saksische boerderij, een tolhuis, een school en een gevangenis. Toeristen krijgen zo een goed beeld hoe de mensen in Drenthe vroeger leefden.
Andere toeristische attracties in de gemeente Coevorden zijn bijvoorbeeld Stedelijk Museum Coevorden, Museummolen Jan Pol, Plopsaland, de oude stad Coevorden, zwemplas de Kibbelkoele, de dorpen met mooie boerderijen en de kanalen voor de recreatievaart.
Ook heeft de gemeente veel monumenten en beelden die te bezichtigen zijn. Deze zijn allemaal terug te vinden in de boeken Van grenssteen tot kunstwerk van H.J. Lesschen en Van spieker tot spoorbrug van Amanda Janssen-Stuurman.

Natuurgebieden

Ook de natuurgebieden, zoals het Sleenerzand en de Dalerpeel trekken veel mensen. De Dalerpeel is interessant omdat alle stadia van turfwinning en de ontginningen nog herkenbaar zijn. Hierdoor is dit gebied beeldbepalend voor de verveningsgeschiedenis van Drenthe. In het natuurgebied komen veel bijzondere planten- en dierensoorten voor. Naar het Sleenerzand komen toeristen voor het hunebed, de grafheuvels, het bos en het prachtige heidegebied. Ook veel andere bossen en heidegebieden binnen de gemeente hebben aantrekkingskracht op toeristen. Door vele fiets- en wandelpaden zijn deze gebieden goed toegankelijk.

Belangrijke inkomstenbron

Het toerisme is een belangrijke inkomstenbron. In het jaar 2000 is berekend dat er in de hele provincie ongeveer 14.500 mensen in het toerisme werkzaam zijn. De meesten van hen werken op plekken voor dagrecreatie, zoals in het openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.
Een kleiner deel werkt op plekken waar mensen langer verblijven, zoals bungalowparken en hotels. Met 14.500 arbeidsplaatsen is de toeristische sector in Drenthe even belangrijk als de zakelijke dienstverlening en de sector bestuur en overheid.