Vensterplaten, Klokhuizen en Vensterlessen

Actueel

Vensterplaat RembrandtDe oudere generaties Nederlanders weten ze zich meestal nog goed te herinneren: de schoolplaten die vroeger in de klas hingen. Platen van tekenaars als Isings en Jetses, met prachtige afbeeldingen uit de 'vaderlandsche geschiedenis', waarbij de meester of juf zulke spannende verhalen wist te vertellen. Verhalen die ze zich tot op de dag van vandaag nog herinneren.

Vensterplaat

Entoen.nu blaast deze beproefde traditie nieuw leven in met een serie 'Vensterplaten' bij de vijftig vensters van de canon van Nederland, die bruikbaar zijn als 'vertelplaat' maar ook als interactieve 'ontdekplaat'. De vensterplaten komen beschikbaar in aansluiting op de afleveringen die NTR-programma Het Klokhuis over de canonvensters uitzendt in de reeks Het Klokhuis maakt geschiedenis. Deze reeks wordt gemaakt met steun van het Nationaal Historisch Museum. Elke donderdag op Nederland 3 wordt vanaf 18.25 uur een nieuw venster geopend.

Klokhuis

In de eerste aflevering, voor het eerst uitgezonden op 27 oktober 2011, gaat Mustafa op zoek naar het geheim achter de schilderkunst van meesterschilder Rembrandt. De Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn leefde 400 jaar geleden en is wereldberoemd. Nog steeds komen miljoenen mensen zijn schilderijen bewonderen. De Nachtwacht is misschien wel zijn bekendste schilderij. Maar wat maakt Rembrandt nou zo bijzonder? Kunstschilder Wim Schot laat zien hoe Rembrandt te werk ging. Mustafa komt tot een aantal interessante ontdekkingen.

Vensterles

Op basis van Klokhuisaflevering en Vensterplaat ontwikkelt entoen.nu telkens een 'Vensterles', die geschikt is voor groep 5 t/m 8, en vooral is toegesneden op gebruik van het digibord. Elke les begint met het klassikaal bekijken van de Klokhuisaflevering, gevolgd door het klassikaal (of in groepjes achter de computer) bekijken en bespreken van verschillende onderdelen van de interactieve Vensterplaat. Juf of meester kan er ook voor kiezen om de verschillende onderdelen zelf te verwerken in een verhaal. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met een werkblad waarop verschillende onderdelen van de Vensterplaat van vragen en opdrachten zijn voorzien. Bij elke les hoort ook een docentenhandleiding.

Vervolg

Voor donderdag 3/11 staat Hugo de Groot op de rol, en op donderdag 10/11 wordt Veelkleurig Nederland uitgezonden. De bijbehorende Vensterplaten en Vensterlessen komen in principe de dag erop via entoen.nu beschikbaar. Wie zich abonneert op de nieuwsbrief van entoen.nu krijgt maandelijks een update over de nieuwe opleveringen. En via ons Twitter-account bent u nog sneller op de hoogte.