Voetbalverenigng KOSC

Sport als vrijetijdsbesteding

Tijd van wereldoorlogen

Voetbalvereniging KOSC is de oudste officiële nog bestaande sportvereniging in Ootmarsum. In 2008 werd het 75-jarig bestaan gevierd. In 1933 zette een groepje jongens, met Gustaaf Klaas als woordvoerder, een belangrijke stap. In die tijd was het gebruikelijk voor verenigingen een geestelijk adviseur aan te trekken. Op een dag troffen deze jongens kapelaan Van Rossum brevierend aan op het Kerkplein. Gustaaf Klaas trok de stoute schoenen aan en sprak de kapelaan aan. Hij had een heel verhaal voorbereid, maar het bleef bij één zinnetje: "Kapeloan, wi'j oonzen adviseur wod'n?" Van Rossum luisterde naar hun plannen. Hij wist dat ook andere groepjes actief waren met voetballen. Zijn voorwaarde was dat deze groepen één club zouden vormen. Met dat advies gingen de jongens aan de slag. Op de gezamenlijke vergadering met de kapelaan werden de rijen gesloten en direct spijkers met koppen geslagen. De voetbalclub Katholieke Ootmarsumse Sport Club (KOSC) was geboren. Zo kon de bal echt gaan rollen. Bestuurslid Klaas ontwikkelde zich tot één van de drijvende krachten binnen de vereniging. Zijn niet-aflatende ijver en organisatorisch talent zorgden voor het nodige elan binnen KOSC. Het leidde tot een groeiend aantal leden en een gedegen organisatie.

Van Oldenzaalsestraat naar 'n Tooslag

Vanaf 1930 heeft KOSC op veel verschillende velden rond Ootmarsum gespeeld. De eerste partijtjes vonden plaats op een weiland aan de Oldenzaalsestraat. Na twee jaar verhuisde KOSC naar de Kuiperberg. 1 jaar later verkaste de club naar de Laagsestraat en vervolgens naar een noodveld in het Agelerbroek. In 1947 kwam KOSC terecht aan de Alleeweg. Dit werd voor bijna 30 jaar het vaste onderkomen. KOSC probeerde op deze locatie in de tweede helft altijd "naar beneden" te voetballen, want in het veld zat een hoogteverschil van zo'n 80 centimeter. Het was behelpen met deze accommodatie, want in de eerste jaren stonden de spelers zich na afloop te wassen boven een 30-tal aluminium wasbakjes. In de jaren vijftig werd de wasgelegenheid verbeterd door stromend water aan te leggen in de vorm van een leiding met gaatjes waar koud water uitkwam. In 1969 kreeg KOSC aan de Timmusweg een volwaardig sportpark: twee voetbalvelden, een trainingsveld, kleedruimte met douches, een vergaderzaal en een kantine. Vanwege bouwplannen van de gemeente verhuisde men in 1995 naar het huidige sportcomplex 'n Tooslag. Ter herinnering aan het oude voetbalveld is in het plaveisel van de straat het Jachthuis de plek van de middencirkel met een stip gemarkeerd.

KOSC in het maatschappelijk leven

De sportieve successen bleven niet uit en bereikten een hoogtepunt in de jaren tachtig. Na twee achtereenvolgende kampioenschappen (in 1985 en 1986) kwam het eerste elftal uit in de Tweede Klasse van de KNVB. Die plek wist men 4 jaar te behouden. Het was niet alleen voetbal wat de klok sloeg bij KOSC. Tussen 1952 en 1964 bestond er een handbalafdeling om meisjes binnen de vereniging gelegenheid voor sporten te bieden. Spraakmakend waren de cabaretavonden in de periode van 1956 tot 1964. Het Komisch Ootmarsums Show Cabaret zorgde voor geweldige avonden met sketches, liedjes, dansjes en muziekstukjes. Op sportief én maatschappelijk gebied vervult de vereniging in de Ootmarsumse gemeenschap nog steeds een belangrijke functie.

Volleybalvereniging Set-Up '65

In 1965 werd volleybalvereniging Set-Up '65 opgericht. Na de bouw van sportzaal De Schalm, later uitgebouwd tot sporthal, maakte deze club een enorme groei door. Niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief, want de Set-Up '65 dames speelden zelfs een aantal jaren op het hoogste niveau in Nederland. Naast deze grote sportverenigingen kent Ootmarsum nog een aanzienlijk aantal kleinere sportclubs.